HRT gubi gledaoce u Srbiji?

Naime, zbog neregulisanih autorskih prava mnoge TV stanice iz regiona mogle bi biti isključene iz kablovskog sistema, pa bi uskoro moglo da se dogodi da se na teritoriji Srbije više ne vide programi HRT1 i HRT2, TV Nova i RTL, ali i programi iz Bosne i Hercegovine – BN i OBN i TV Atlas iz Crne Gore.


Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) bi narednog meseca trebalo da donese pravilnik kojim će se regulisati emitovanje programa televizija iz regiona u kablovskom sistemu u Srbiji, koje nemaju kupljena autorska prava za našu zemlju.


Remer napominje da je HRT-u kao nacionalnoj radio-televiziji pre svega zadatak da proizvodi programe za hrvatske gledaoce, kao i da se marketinški ugovori sklapaju u odnosu na odziv domaćeg tržišta.


Prema njegovim rečima, kablovski operateri za svoje emitovanje programa ništa direktno ne plaćaju HRT-u. Remer dodaje da razgovore na ovu temu nisu imali ni sa RRA iz Srbije, kao ni sa kablovskim operaterima, koji prenose njihov program.


– Svaki kablovski operater rešava uvođenje programa u svoju mrežu preko nadležnog regulatornog tela u zemlji u kojoj deluje. Isto tako, svaki vlasnik prava koji je pristupio General Licencing Agreement (GLA), time se obavezao da neće pregovarati direktno s operatorom, nego preko nadležnog evropskog udruženja – objašnjava Remer.


Kako ističe, problema u vezi sa najavljenom zabranom emitovanja HRT-a u Srbiji nema, „pitanje je samo načina provođenja onog što je dogovoreno pre desetak godina“. Remer podseća da je i Makedonija ovo pitanje regulisala na isti način kao što najavljuje Srbija, kroz Generalni sporazum o licencama.


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro su juče kritikovali Savet RRA zbog najava da će nekim televizijskim programima iz susednih zemalja biti onemogućeno emitovanje u Srbiji zbog problema sa autorskim pravima. U zajedničkom saopštenju, NUNS i NDNV su pitali zašto Savet RRA pravilnik nije doneo ranije, kada je od početka primenjivanja Zakona o radiodifuziji postojala zakonska osnova za donošenje pravilnika.


„Sudeći prema najavama, priča o autorskim pravima biće selektivna i odnosiće se samo na televizije iz susednih zemalja. Pitamo predstavnike Saveta RRA da li to znači da su sa svim ostalim stranim televizijama, a koje nisu susedne i koje ne emituju program na jezicima koji su slični srpskom, regulisana sva autorska prava“, navela su udruženja.
 


B. Cvejić

Tagovi

Povezani tekstovi