Kuntić optužio Savet RRA za diskriminaciju Hrvata

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić najavio je juče takvu mogućnost navodeći kao glavni razlog neregulisana autorska prava.


U ime hrvatske nacionalne manjine i DHSV predsednik te parlamentarne stranke Petar Kuntić je izrazio „protest povodom jednog akta Saveta RRA kojim se hrvatskoj nacionalnoj manjini uskraćuju manjinska prava“, garantovana međunarodnim i bilateralnim sporazumom o zaštiti manjina.


Kuntić je pitao Savet RRA da li zna da je eventualna zabrana protivna Evropskoj konvenciji o prekograničnoj televiziji i Evropskoj direktivi o njenom sprovođenju i naveo da ti dokumenti propisuju da članice Saveta Evrope ne treba da sprečavaju da se legalni programi iz susednih zemalja gledaju i u njihovoj zemlji.


Lider DHSV je podsetio da je Savet postupio „diskriminatorski“ kada je oduzeo regionalnu frekvenciju Radio-Subotici koja program emituje na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku. Zato je „čujnost radijskog programa na hrvatskome jeziku svedena na čujnost do subotičkih predgrađa“.


Kuntić je pozvao Savet da „odmah odustane od najavljenog kršenja manjinskih prava pripadnika hrvatske manjinske zajednice“.


 

Tagovi

Povezani tekstovi