RRA gnječi HRT iz kabla

Karadžić objašnjava da se u kablovskom sistemu u našoj zemlji emituju programi koji nemaju kupljena autorska prava za Srbiju, pa je neophodno u što kraćem roku doneti pravilnik kojim će se to regulisati. Prema njegovim rečima, pravilnik, kojim bi bio definisan položaj svih programa u kablovskom distributivnom sistemu, verovatno će biti donet na jednoj od sednica RRA u novembru.


„Reagovaćemo u veoma kratkom roku i u saradnji sa kablovskim emiterima doći ćemo do rešenja ovakve situacije, koja je vrlo sporna. Takvi programi moraju biti isključeni iz svih kablovskih sistema. Ne postoji prelazno rešenje“, ističe Karadžić. On napominje da ne postoji problem ni sa jednom TV stanicom kada je reč o programima koji nisu licencni i da se takav program, inače, uglavnom emituje preko satelita. Ipak, satelitski program HRT, koji emituje samo sopstvenu proizvodnju, nije ni u jednom kablovskom sistemu u Srbiji.


Još ranije je bivši predsednik Saveta RRA Nenad Cekić najavljivao regulisanje “poludivljeg stanja” u kablovskoj mreži. Zadržimo se na regionalnim tv kanalima. Problem nije međutim samo emitovanje HRT, OBN ili bilo koje druge televizije već sadržaj koji prikazuju, a to se pre svega odnosi na filmski, serijski, pa i sportski program koji direktno ugrožava domaće komercijalne televizije.


Stoga, ovakve najave da bi Srbija mogla ostati u potpunosti bez regionalnih televizija treba gledati sa dozom rezerve. Sve učestalija praksa skremblovanja tih kanala za vreme prikazivanja sportskog programa, ali i serijskog će najverovatnije biti put kojim će se kretati u RRA ali nikako ne bi trebalo isključiti i uvek postojeću želju za cenzurom i informativnog programa jer RRA nije ništa drugo do produžena ruka vlasti.


I opet će biti, APP (ako prođe, prođe), a prošli su i Cekić i Porfirije, TV Avala i Radio Fokus.


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro su kritikovali Savet RRA zbog najava da će nekim televizijskim programima iz susednih zemalja biti onemogućeno emitovanje u Srbiji zbog problema sa autorskim pravima. U zajedničkom saopštenju navodi se da Evropska konvencija o prekograničnoj televiziji, kao i Evropska direktiva o istoj propisuju da članice Saveta Evrope ni na koji način ne treba da sprečavaju da se legalni program iz susedne zemlje, koji ima dozvolu za emitovanje u matičnoj zemlji, gleda i u njihovoj zemlji.


„Sudeći prema najavama, priča o autorskim pravima biće selektvna i odnosiće se samo na televizije iz susednih zemalja. Pitamo predstavnike Saveta RRA da li to znači da su sa svim ostalim stranim televizijama, a koje nisu susedne i koje ne emituju program na jezicima koji su slični srpskom, regulisana sva autorska prava“, navela su udruženja, koja su pozvala Savet RRA da se “okrene rešavanju problema medija u samoj Srbiji, pošto piratske radio i televizijske stanice ponovo bujaju širom Srbije, pred čim RRA žmuri, pravdajući se da nema dovoljne zakonske nadležnosti da piratima stane na put”.
 

Tagovi

Povezani tekstovi