HRT neće biti zabranjen

Povodom najava Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da će TV stanicama iz regiona biti potrebna licenca za emitovanje u Srbiji, generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić rekao je za Dnevnik HRT-a da nije tačno da je HRT zabranjen u Srbiji, niti da će biti, već će se gledati samo ono što ta televizija pravi u domaćoj proizvodnji, bez stranih filmova i serija.


Kada je reč o gledanosti HRT-a u Srbiji, generalni direktor RTS-a je rekao da ona nije mala, pogotovo u centru Beograda, ali da je odnos gledanosti srpskih televizija prema hrvatskoj televiziji jedan prema pedeset.“Lično rado gledam HRT, i insistirao bi na daljem gledanju, jer samo tako može da se napravi razlika u kvalitetu između RTS-a i HRT-a“, rekao je Tijanić. Generalni direktor RTS-a je rekao da takođe nije tačno da se program nijednog regionalnog emitera neće prikazivati, već samo, kao i slučaju HRT-a, neće biti stranih filmova i serija.


„Kada bi ta odluka bila tačna to bi išlo u prilog kibuciranju Balkana“, rekao je Tijanić. Savet RRA izrađuje novi Pravilnik, koji će urediti medijski prostor, a to znači da će televizije iz regiona ubuduće morati da imaju licencu za rad i da regulišu autorska prava, o čemu je naš list opširno pisao. Odluka RRA je izazvala brojne reakcije u javnosti, između ostalog, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini optužio je Savet RRA za diskriminaciju.


R.D.

Tagovi

Povezani tekstovi