Novinari prečesto na udaru moćnika

Popović je u mestu Babe, u beogradskoj opštini Sopot, na skupu „Zakon o javnom informisanju – izazovi za medije i pravosuđe“ koji su organizovali su američka vladina agencija USAID i Misija OEBS-a u Srbiji, rekao da su granice prihvatljive kritike šire kada su u pitanju političari nego obični građani.
Predsednik Prvog opštinskog suda u Beogradu Miodrag Majić, javlja Beta, ocenio je da sudije i novinare spaja to što su i jedni i drugi, s vremena na vreme, na udaru moćnika. Prema njegovim rečima, ni sudije ni novinari nisu učinili dovoljno da naprave otklon od vlasti i moći.
Sudija Omer Hadžiomerović kazao je da sudije nemaju podršku medija u bici za nezavisnost sudstva.
Profesor novinarstva Rade Veljanovski ocenio je da je neophodno doneti izmene izmena Zakona o informisanju. Prema njegovim rečima, izmene Zakona o informisanju do sada nisu rezultovale nijednom presudom, ali su već prouzrokovale autocenzuru u medijima.
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je „da zemlja u kojoj je Ustav donet preko noći i bez javne rasprave ne može očekivati ništa drugo nego loše zakone i loše namere političara“.
Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije Svetozar Raković rekao je da u medijima postoji veliki problem sa neprofesionalnošću i nepoštovanjem etike.

Tagovi

Povezani tekstovi