Svet je lep kad si slep

Odigrano je već pet kola košarkaške NLB (Jadranske) lige a nijedna televizija u Srbiji za sada se nije podičila prenosom utakmica ove regionalne lige. To nije smetalo da SBB, a možda i drugi distributeri ne skrembluju prenos na HTV-u između Zadra i Partizana


Zemlja košarke moj k…Ali dobro, to govori i o odnosu ove države naspram toliko spominjane regionalne saradnje. U tu istu nedelju, negde baš u vreme kada je drugi program HTV-a bio isključen na prvom, u centralnom Dnevniku gostovao je direktor RTS-a Aleksandar Tijanić. Potvrdio je ono šta su u RRA već u više navrata isticali – dakle da neće biti gašenja HTV-a iz kabla, ali da se neće moći gledati “strani filmovi i serije već samo ono šta HRT pravi u domaćoj proizvodnji.”


Dejan Kožul


Kažu da će prema novom pravilniku RRA, regionalnim TV stanicama, za emitovanje programa u Srbiji, biti potrebna licenca što su kritikovali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV). Kritike su upućene Savetu RRA zbog najava da će nekim televizijskim programima iz susednih zemalja biti onemogućeno emitovanje u Srbiji zbog problema sa autorskim pravima. U zajedničkom saopštenju, NUNS i NDNV su pitali zašto Savet RRA pravilnik nije doneo ranije, kada je od početka primenjivanja Zakona o radiodifuziji postojala zakonska osnova za donošenje pravilnika.


“Sudeći prema najavama, priča o autorskim pravima biće selektivna i odnosiće se samo na televizije iz susednih zemalja. Pitamo predstavnike Saveta RRA da li to znači da su sa svim ostalim stranim televizijama, a koje nisu susedne i koje ne emituju program na jezicima koji su slični srpskom, regulisana sva autorska prava“, navela su udruženja.


Ukoliko se RRA bude pridržavala do kraja novog pravilnika onda će se isti kriterijumi primenjivati i na druge televizije u “kablu” koje svoj program baziraju na filmskom i sportskom programu, a nisu iz “regiona”. Činjenica je da u “kablu” od samih začetaka vlada potpuna anarhija pa bi rešavanje tog pitanja trebalo pozdraviti, posebno ako se to odnosi na autorska prava. I tu nije nikakav problem ako su komercijalne televizije pokrenule rešavanje tog pitanja.


Pitam se međutim koja je komercijalna televizija zatražila da se skrembluje program HTV-a u nedelju uveče za vreme utakmice regionalne košarkaške lige između Zadra i Partizana kada nijedna nije otkupila pravo prenosa, ili možda i jeste ali u nekoj kasnijoj fazi što ne menja stvar.


Jasno je da se odluka donosi na drugim mestima i da je naglo probuđeni senzibilitet za autorska prava zapravo samo paravan iza kojeg se krije isto ono nepostojanje interesa kao i za prenos NLB lige.


Provincija se dobro postavila i koji će nam đava regionalne lige, regionalne televizije kada mi imamo svoje na čelu sa RTS-om? Svet izgleda lepše kroz ružičaste oči TV Pink-a, kroz osedelu bradu Verana Matića, Murdockovo neželjeno dete – TV Fox, žalosnu TV Košavu i nedefinisanu TV Avalu. A, i čemu toranj na Avali ako ćemo da razvijamo kablovsku i digitalnu televiziju?


A to sada otvara još jedna vrata iste sobe.

Tagovi

Povezani tekstovi