Danas je Međunarodni dan mentalnog zdravlja – podsećamo NUNS Vam nudi psihološku podršku

svetski dan mentalnog zdravlja (Website) (1)

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se od 1992. godine jer postoji sve izraženija obaveza da se o ovom problemu govori i radi na njegovom rešavanju.

 

Mentalni poremaćaji pogađaju ljude oba pola, svih starosnih uzrasta, iz svih sredina Statistički podaci Svetske zdravstvene organizacije iz 2002. godine ukazuju na to da na stotine miliona ljudi u svetu pati od depresije, samo jedne forme mantalnog poremećaja.
Depresija je glavni uzrok invalidnosti i nalazi se na četvrtom mestu globalnog opterećenja od bolesti.

 

Mentalno zdravlje podrazumeva skladan odnos u samoj ličnosti u emocionalnom, intelektualnom i socijalnom smislu. Mentalno zdravlje je veoma važno za dobro funkcionisanje svakog pojedinca i društva, jer psihički poremećaji ne izazivaju samo pogoršanje kvaliteta života, patnju i otuđenost obolelih osoba, već celoj zajednici stvaraju ogromno opterećenje posredovano ekonomskim faktorima.

 

 

NUNS je obezbedio psihološku podršku za sve novnare kojima je ona potrebna, a u saradnji sa orgnizacijom Međunarodna mreža pomoći (International Aid Network – I.A.N.)

 

Tip podrške koji je trenutno na raspolaganju našim koleginicama i kolegama je:

 

Individualna psihološka podrška;

Individualna psihoterapija;

Grupna psihoterapija za grupe od 5-12 učesnika.

 

 

Trajanje grupne sesije je 90 minuta (sat i po), individualne 50 minuta, a psihijatrijske konsultacije su dostupne po potrebi.

 

AN I NUNS se obavezuju da poštuju sledeće opšte obaveze:

 

Diskrecija i poverljivost u radu sa upućenim korisnicima;

Zaštita podataka o korisnicima;

 

Rad sa upućenim korisicima baziraće se na najboljem interesu korisnika, uz princip dobornamernosti;

 

Striktna neutralnost i nepristrasnost u radu;

 

Ukoliko vam je potrebna neka od navedenih vrsta pomoći možete se javiti NUNS –u na sledeći imejl: [email protected] ili na broj telefona koji je u upotrebi 24 sata: 060/6882231 ili se direktno obratiti organizaciji IAN na sledeći imejl: [email protected] ili telefonom na: 063/389729.

Tagovi

Povezani tekstovi