Informer objavio scene iz igrice kao dokaz „rušenja izraelskih helikoptera”

slika: canva
slika: canva

Informer je na svom portalu 7. oktobra objavio vest o rušenju izraelskih helikoptera, a u tekstu su podelili video sa društvene mreže X (Tviter) na kojem se navodno vide dve letelice koje su Palestinci srušili. Međutim, snimak je zapravo iz igrice „Arma 3”.

 

  • Na društvenim mrežama Fejsbuk, X (Tviter), kao i na YouTubeu, deli se snimak na kom se navodno vidi kako je palestinska odbrana u oblasti Gaze oborila dva izraelska helikoptera.
  • Informer, Izdvojeno(.)ba i GlasBalkana(.)info uključili su ovaj video snimak sa Tvitera u sklopu vesti kao stvaran događaj. 
  • Video snimak nije stvaran već potiče iz igrice Arma 3.

 

U tekstu pod naslovom „Novi jezivi snimci iz Gaze!” portal Informer je 7. oktobra objavio informaciju o tome da su „palestinski militanti oborili četiri helikoptera izraelske vojske”, kao i da su „piloti i kompletna posada stradali na licu mesta, a letelice se pretvorile u vatrenu buktinju”. 

 

U okviru teksta Informer je dostavio i video na kome se navodno vidi obaranje helikoptera. Snimak koji je ovaj medij uvrstio u tekst već je objavljen na mreži X (bivši Tviter), isto kao i na Fejsbuku i YouTube kanalima, a neki od njih imaju više stotina hiljada pregleda.

 

Palestinian Terrorists shot down 4 Israeli war helicopters in Gaza.


We stand with Israel in this difficult time…#IsraelUnderAttack #HamasTerrorists #GazaUnderAttack pic.twitter.com/4EgMF0kJjH

 

— Archana Tiwari (@ArchanaRajdharm) October 7, 2023

 

Korisnici mreže X (bivši Tviter) su, međutim, primetili da video zapravo potiče iz igrice, što je zabeleženo i u beleškama zajednice (community notes).

 

Ključne kadrove snimka izvukli smo uz pomoć InVid alata. Pomoću pretrage slika na Guglu, originalan snimak našli smo na YouTube kanalu KazinkkaWarrior. Profil je kreiran 2013. godine i u opisu navodi da snimci koje objavljuje ne predstavljaju stvarne vojne operacije (The videos do not position themselves as a demonstration of real military operations. All videos are created in the Arma 3 game editor) Na njemu se mogu videti razni snimci iz igrice „Arma”. 

 

Sporan snimak je objavljen 3. oktobra, a u opisu videa piše „ovo nije stvarnost, već simulacija KA-52, T-90, T-80, T-72, T-14, SU-52, SU-24, itd”. „Arma 3” je video igra koja simulira borbe. Kreator igre je kompanija Bohemia Interaktive iz Češke. 

 

Vest i video koji su objavili na portalu Informera, pronašli smo i na Izdvojeno(.)ba, GlasBalkana(.)info.

 

O spornom snimku i tome da potiče iz igrice pisao je i FullFact.org.

 

Istinomer je već pisao o zloupotrebi igrice „Arma 3” u domaćim medijima. U oktobru prošle godine na televiziji “Happy”, u večernjoj emisiji “Aktuelnosti”, emitovan je splet video snimaka koji su najavljeni kao stvaran prikaz dešavanja u Kijevu i Odesi 17. oktobra. Međutim, pored autentičnih snimaka, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom emitovana je video simulacija ratne borbe iz popularne video-igre “Arma 3”. ,

Tagovi

Povezani tekstovi