Zločini se nameću kao vrlina

 Prvu spomen – ploču Udruženje je postavilo 2000. na godišnjicu ubistva, a skinuli su je i odneli vandali 5. oktobra ove godine, što je zabeleženo na maloj ploči koja je takođe postavljena na zid u Svetogorskoj


„ Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) više puta je konstatovalo da su vandali skidanjem ploče pokušali da Slavka Ćuruviju drugi put ubiju. Ovde smo da im pokažemo da neće moći. Nisu samo ponovo, tog petog oktobra, ubijali Slavka Ćuruviju, hteli su da nam bace u lice svoju prljavštinu, monstruoznost, bolesne umove. NUNS i svi ljudi u Srbiji koji znaju šta je ljudskost bili su zgroženi skidanjem ploče; sačekali smo mesec dana, iako smo znali da neće biti pronađena. Oni koji su je skinuli uradili su to baš petog oktobra da nama pošalju poruku. A sada mi njima šaljemo poruku da oni jesu ostaci monstruoznog Miloševićevog režima, ali da ne mogu da nas pobede. Ako ponovo skinu ploču, ponovo ćemo je postaviti“, rekla je predsednica NUNS Nadežda Gaće.


Vuk Drašković, predsednik Srpskog pokreta obnove, konstatovao je na mestu zločina da se „narod Srbije sve više vraća na staze obožavanja zločina i zločinaca“.


„To je sramota za svaku demokratsku vlast posle petog oktobra, kao i za današnju vladu i koaliciju ‘Za evropsku Srbiju’ u kojoj je i Srpski pokret obnove. Postoji i krivica novinara koji bi trebalo svakoga dana da upoznaju narod sa razmerama velikog zločina Slobodana Miloševića i onih koji su ga podržavali. Nije narod Srbije genetski zaljubljen u zločine, nego mu se zločini nameću kao vrlina i on, često, nesrećan, ne vidi drugu alternativu“, rekao je Drašković. On je podsetio da nisu otkrivene Ćuruvijine ubice i istakao da je na slobodi Ratko Romić, radnik Resora državne bezbednosti, koji je je odvezao ubice sa mesta zločina.


„Šta imamo danas, jedan dan žalosti za Slavkom, žrtvama na Ibarskoj magistrali, Ivanom Stambolićem – i onda muk. Onda se vraćamo svojim jadnim životima, bespomoćno gledajući kako taj monstrum Slobodana Miloševića oživljava i kako nam se po medijima, tužilaštvima, sudovima, čak i Vrhovnom sudu i parlamentu stvaraju javne ćelije obožavalaca državnog terora i ubica“, naglasio je Drašković.


Gordana Pualić, državna sekretarka u Ministarstvu pravde rekla je da je „uklanjanje spomen – ploče Slavku Ćuruviji produžetak državnog terora“. „Osuđujemo svaki državni zločin i treba da učinimo sve da se on razreši. Ali, znate da počinioce ne pronalazi ovo ministarstvo i da im ono ne sudi. Zalažemo se za to da se otkriju sve ubice, reformiše pravosuđe, pooštri kaznena politika“, istakla je Gordana Pualić.


Bojan Tončić


 

Tagovi

Povezani tekstovi