Sever: „Nijedan novinar neće da istražuje ako mu je ugrožena egzistencija“

slika: NUNS
slika: NUNS

Predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever ocenila je daje pitanje zaštite radnih prava u medijima katastrofalno.

 

„Nijedan novinar neće da otkriva „afere“ i da istražuje, ako mu je ugrožena egzistencija“, istakla je Sever na medijskom forumu „Kako prekaizacija utiče na slobodu“, u organizaciji Fridrih Ebart fondacije.

 

Ona je ukazala da je po sindikalnom pitanju stanje u Hrvatskoj takođe loše, jer kolektivni ugovori postoje samo delom u privatizovanim medijima, a da u novoosnovanim medijima i ne postoje sindikati.

 

„Društva se nisu razvila da shvate značaj sindikata. Zakon u Hrvatskoj ne prepoznaje pojam frilensera. Jednostavno nisi radnik“, navela je Sever navodeći da se taj problem naročito video za vreme pandemije.

 

Ukazujući da su ljudi uplašeni ona je navela da su sindikati ustavna kategorija. Kao primer je navela da je u Danskoj 82 odsto novinara i novinarki u sindikatima, a kod nas većina radi po ‘slabim ili nepostojećim ugovorima’.

 

Dr Mario Reljanović, predsednik Centra za dostojanstven rad i naučni saradnik Instituta za radno parvo, ukazao je da u Srbiji u Zakonu o radu ni ne postoji samozaposlena lica.

 

“Imamo lažnu samozaposlenost. Ona vodi ka radnoj eksploataciji novinara, jer onda nemaju bez bolovane, plaćen odmor … “, istakao je Reljanović.

 

Dr Galjina Ognjanov, redovna profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, stručnjakinja za medijsko oglašavanje i tržište medija, ukazala je da medijsko tržište malo a da ima mnogo medija.

 

“Novca ima više nego ranije, ali je to svakako nedovoljno. Paradoks je da mediji i dalje nastaju”, istakla je Ognjanov.

Tagovi

Povezani tekstovi