Miša Brkić: Vlast uhvaćena u pokušaju da ućutka medije koji nisu pod njenom kontrolom

Miša Brkić, Snimak ekrana Nova S
Miša Brkić, Snimak ekrana Nova S

Dogovor o izbacivanju spornih stavova iz Nacrta zakona o elektronskim medijima dokaz je da je vlast pokušala da progura nešto kako bi ućutkala medije koji nisu pod njihovom kontrolom, izjavio je novinar Miša Brkić.

Vladini predlozi medijskih zakona pokazali su da Srbija nije demokratska država i da ne poštuje evropske standarde, izjavio je Brkić za televiziju Nova.

 

Juče je na sastanku na kom su učestvovali predstavnici Misije OEBS-a, Delegacije EU, ambasade Norveške, Vlade Srbije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, predstavnici radnih grupa i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, postignut dogovor da se izbace sporni stavovi u članu 122 Nacrta zakona o elektronskim medijima, prema kojima je bilo predviđeno da će REM određivati cenu koju će kablovski operatori plaćati za redistribuciju programa nacionalnih televizija.

 

„Ta najnovija priča sa OEBS-om, i ta odluka koja je pala sinoć, je dokaz da je vlast pokušala da nešto progura da bi ućutkala medije koji nisu pod njihovom kontrolom, i kad su uhvaćeni u tome rekli su – dobro malo ćemo da olabavimo te predloge“, ocenio je Brkić.

 

To je, prema njegovim rečima, dokaz zašto je važno da se Srbija demokratizuje, i zašto su važni OEBS, EU, i evropski standardi.

 

„Način kako se država i politika mešaju u medijsku sferu više govori o zemlji sa kineskim iskustvom, a ne sa evropskim iskustvom. Svi razumemo zašto vlast davi medije koji nisu pod njenom kontrolom, ono za šta se ja kao dugogodišnji novinar zalažem, to je ono jedno pravilo – štampa je slobodna i država nema pravo da se tu meša“, poručio je Brkić.

 

Podsetio je da je pre desetak godina usvojen zakon po kom država treba da se povuče iz medija, a država danas, istakao je Brkić, na očigled svojih građana i EU krši to pravilo, a pritom priča kako je članstvo u Uniji cilj.

 

„Kad? Za 100, 150 godina? Hoće li zaista kineska iskustva biti važna za Srbiju, pa i u medijskoj sferi“, upitao je Brkić.

 

U Beograd 21. oktobra stiže tzv. „velika petorka“ međunarodnih posrednika kako bi sa predstavnicima srpskih vlasti razgovarala o dijalogu sa Prištinom.

 

Brkić je tim povodom rekao kako se bliži kraj godine, i očigledno se ostavaruje ono o čemu govore mnogi analitičari u zemlji i inostranstvu – da će se pritisak na Srbiju pojačavati kako bi se do kraja godine definitivno izjasnila o svim sporazumima o Kosovu.

 

Ocenio je i da je moguće da je to jedan od razloga zašto je vlast odlučila da se 17. decembra ide na izbore, kako bi posle toga, kako je rekao, „razmrsila taj kosovski čvor“.

 

U Kini se zadužujemo, a o bespovratnim milijardama od EU se ćuti

 

Brkić, koji je dugogodišnji ekonomski novinar, je rekao i da je juče potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom dobra stvar za domaću privredu, ali da je pitanje da li je u trenutnoj geopolitičkoj situaciji bio dobar trenutak za takav potez.

 

Sporazumi sa kineskim kompanijama o izgradnji novih auto-puteva, kojima će se Srbija u Kini zadužiti za još četiri milijarde evra, s druge strane, prema Brkićevoj oceni, nisu dobri, jer su poptpuno netransparentni, a iskustva drugih zemalja, kako je podsetio, pokazuju da su uslovi zaduživanja kod Kine veoma nepovoljni.

 

Podsetio je da se Srbija dosad zadužila 17 milijardi dolara kod Kine, a da je, s druge strane, EU na nedavnom samitu Berlinskog procesa u Tirani opredelila 28 milijardi evra bespovratnih sredstava za zemlje Zapadnog Balkana.

 

Sa ranije izdvojenih 30 milijardi evra, to je ukupno 58 milijardi evra bespovratnih sredstava, a premijerka Ana Brnabić koja je učestvovala na samitu u Tirani o tome nije rekla nijednu jedinu reč, podsetio je Brkić.

 

Tagovi

Povezani tekstovi