Nova lista za Savet RRA

NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ponovo su predložili Gordanu Sušu, a kandidaturu su podržale Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija profesionalnih emitera Srbije (APRES). Subotički novinar Branko Žujović kandidat je Udruženja novinara Srbije (UNS).


Prema najavi predsednice skupštinskog odbora za kulturu i informisanje Vesne Marjanović, izbor člana RRA kog predlažu novinarska udruženja biće na sledećoj sedinici parlamenta ukoliko budu poštovani zakonom utvrđeni rokovi za kandidovanje.


„Ako u tom roku stigne nova lista, ona će se naći na narednoj sednici“, rekla je Marjanovićeva.


Zakon o radio-diofuziji predviđa da kandidat mora osvojiti kvalifikovanu većinu poslaničkih glasova, odnosno najmanje 126. Na glasanju pre dve nedelje Suša je dobila 120 glasova, a kandidat UNS-a MIlan Bečejić jedan.


Mandat dvojici članova Saveta RRA koje su predložila novinarska udruženja, Slobodanu Đoriću i Velimiru Miloševiću, istekao je 18. februara. Novi članovi nisu izabrani pošto se udruženja nisu usaglasila i Odboru su dostavila listu sa tri predloga.


Posle toga, Zakon je izmenjen bez znanja javnosti i medijskih udruženja i utvrđena je obaveza predlagača da dostave usaglašenu listu sa dva imena.


Savet RRA ima devet članova koji su u prvom mandatu izabrani na četiri, pet ili šest godina, a koji se nakon toga biraju na rok od šest godina.


U februaru 2010. mandat ističe predsedniku Saveta, vladiki Porfiriju (predstavniku crkava), potpredsedniku Goranu Karadžiću (predstavniku Vojvodine) i Svetozaru Stojanoviću (predstavnik univerziteta).


Članovima Saveta RRA koje je predložio skupštinski Odbor za kulturu i informisanje – Nenadu Cekiću, Aleksandru Vasiću i Vladimiru Cvetkoviću – mandat prestaje 2011. godine.


Deveti član, predstavnik Kosova, bira se na predlog Saveta RRA i Skupština je pre nekoliko mesici izabrala Živojina Rakočevića, nakon što je dosadašnjem članu Tihomiru Karadžiću istekao mandat.

Tagovi

Povezani tekstovi