Sever (EFJ): U „ratu informacija“ istina je opasno ugrožena (VIDEO)

Maja Sever, Snimak ekrana Insajder
Maja Sever, Snimak ekrana Insajder

Na pitanje da li je u ratu informacija istina već izgubila bitku predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever kaže za Insajder da se nada da nije, ali da je istina „opasno ugrožena“.

„Bombardovani smo, i nažalost, mi novinari teško se probijamo zapravo, i raspoznajemo istinu od laži“, smatra Sever.

 

Kako kaže, u svojim evropskim aktivnostima, ona često pita evropske političare ko će informisati građane.

 

„Hoće li se dati podrška – finansijska i svaka druga i zaštiti pravo, profesionalno kvalitetno novinarstvo?“, kaže Sever u Marker razgovoru.

 

 

 

Ona objašnjava da je novinarstvo bitno jer ima svoja pravila.

 

„Novinarstvo ima svoje zakone, mi imamo svoju etiku i mi kao novinari i novinarke moramo donositi proverene, istinite informacije dve strane“, kaže Sever.

 

Ona dodaje da je sad period kada nam najviše treba kvalitetno novinarstvo.

 

Na pitanje koliko je moguće biti objektivan i nepristrasan, a izveštavati iz središta sukoba, Maja Sever kaže da iz svog iskustva može da kaže da je to izuzetno teško.

 

„Pogotovo, ja sam  izveštavala iz područja svoje zemlje, među ljudima koje ja poznajem, ljudi koje ja poznajem bili su u vojsci ili su stradali i jednostavno vrlo je teško u toj situaciji biti objektivan. Isto tako smatram da je na terenima na kojima gledaš ovu patnju na kojima  upoznaješ ljude koji su izgubili dete ili oca ili majku isto tako teško ostati objektivan“, kaže Sever.

 

Ona smatra da kada je bezbednost novinara na terenu u pitanju, odgovoran je poslodavac.

 

„Nekakvi protokoli i nekakvi sporazumi se moraju donositi“, objašnjava Sever i dodaje da je odgovornost vlasnika medijske kuće da kada odluči da pošalje novinara da ide u Ukrajinu ili u Izrael da mora da zna da taj putni nalog ne pokriva samo putne troškove nego i osiguranje i zaštitnu opremu novinara.

 

O medijskoj situaciji u Srbiji, Sever kaže da je „teško prepričljiva“.

 

„Tolika tabloidizacija, toliko jak uticaj medija koji očigledno šire lažne vesti i kampanje je zapravo svugde ima tabloida ali nekako su sa strane  i nekako se bave poznatim ličnostima, ovde je to deo, čak, mejnstrima“, kaže Sever.

 

Kako navodi Evropa se ne susreće često sa tim.

 

„Taj uticaj tih tabloida koji evidentno šire neverovatno lažne priče meni je to  potpuno nezamislivo. To nemamo u Hrvatskoj. Mi imamo dobro novinarstvo, malo lošije novinarstvo, imamo novinarstvo koje je zarobljeno u okovima finansijskim sa oglašivačima ili sa političkim autoritetima, imamo javni medijski servis koji treba biti puno puno bolji  ali nemamo takav uticaj tabloida i televizija koje su tabloidne“, objašnjava ona.

 

Na pitanje ko su žrtve propagande, Sever kaže da su to uvek građani.

 

„Građani imaju pravo znati, građani imaju pravo na informaciju, mi služimo njima i uvek su građani“, kaže ona i dodaje da je strašno gledati kada se lažnim informacijama ili pokoravanjem medija manipuliše sa tim ljudima.

 

Kako kaže, Sever ona smatra da je uloga javnog medijskog servisa izuzetno važna.

 

„Kada bi država zaista imala političku volju, i vladajući imali političku volju da ojačaju pluralizam u medijima onda bi to krenulo od javnog medijskog servisa kojim bi se osigurala nezavisnost i slobodan rad i onda bi on bio akcelerator takvih promena u celom medijskom okruženju“, kaže ona.

 

Na pitanje kako joj izgleda procedura donošenja medijskih zakona u Srbiji, Sever objašnjava da „ovakva procedura gde ima javna rasprava pa se javna rasprava završi pa se preko noći ubaci, nakon javne rasprave još nekoliko tačaka koje su  vrlo diskutabilne, jer nisu menjani zarezi, nije se tekst lektorisao, nego u ovo što je preko noći doneseno neki dan  je izbacivanje eksterne evalucije“.

 

„To nije dobro to znači da  ti zapravo pomeraš nekakav kontrolni mehanizam, ima nekih stvari koje su izuzetno bitne  u ovome koje su oni dodali preko noći, to, pak nisam videla. Pa čak ni u Hrvatskoj“, kaže Sever za Marker razgovor.

 

Ona kaže da su dobri zakoni uvek okvir i put rada novinarima.

 

„Ako se ti dobri zakoni krše onda mi imamo prostora da tužimo, da prijavljujemo i da tražimo da se radi po zakonu“, kaže Sever.

 

Na pitanje da li bi bilo dozvoljeno bilo gde u Evropi da novac iz državne kase koji idu za medijske projekte dobijaju  oni mediji koji krše novinarski kodeks, Sever kaže da ne bi.

 

„Mislim da bi to u principu trebala biti nekakava crvena linija“, kaže ona.

 

Kada je reč o Međunarodnom danu borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima koji će se obeležiti 2. novembra, Sever je podsetila na slučaj novinarke sa Malte, ali i slučaj Slavka Ćuruvije.

 

Na konstataciju da je nedavno u emisiji Insajder „Kad pobedi mrak“, inspektor Dragan Kecman koji je istraživao slučaj Ćuruvije rekao da ne bi smeo sve da kaže, Sever smatra da je to zastrašujuća poruka.

 

„To je ono što bi se u društvu i državi moglo i moralo menjati“, kaže Sever.

 

Ona je takođe objasnila šta znače SLAPP tužbe.

 

„Cilj toga je iscrpljivanje i zastrašivanje, dakle on te tuži njega baš briga da li ćeš ti dobiti ili ne, ta njegova tužba uopšte nema nekog pravnog osnova. Cilj je da novinar mora potrošiti vremena i novca“, kaže ona.

 

Sever takođe dodaje da misli da su novinari „jako žilav soj“.

 

„Veliki deo naših koleginica i kolega ovaj posao radi jer im je to poziv, a ne posao“, kaže Sever za Marker razgovor.

 

Tagovi

Povezani tekstovi