Konferencija: „Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vesti“

Panel 2

Konferencija „Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vesti“ održaće se u četvrtak, 2. novembra 2023. godine u Kulturnom centru Novi Pazar – Multimedijalna galerija sa početkom u 11:00 časova.

Etička odgovornost medija je ogromna, možda mnogostruko veća od drugih javnih institucija s obzirom na uticaj i ulogu koju mediji imaju.  Mediji spoznaju realnost i prezentuju je, pri čemu najčešće pitanje može biti u kojoj meri tu istu realnost dekonstruišu, a potom ostvarenu sliku reprezentuju na način i u skladu sa nečijim očekivanjima. Sa druge strane ekspanzija lažnih vesti je ozbiljna pretnja demokratiji i gorući problem svuda u svetu. Problem je naročito osetljiv jer su sloboda medija i sloboda izražavanja kamen temeljac svakog demokratskog društva i borba protiv dezinformacija ne sme biti iskorišćena za bilo koji oblik cenzure i drugog pritiska koji će ugroziti slobodu izražavanja, medija, diverzitet i raznolikost informacija.

 

Bez jasne participacije medijskih radnika, vlasnika ili menadžera medija, profesionalnih udruženja i aktivnog angažovanja kritičke i proaktivne javnosti ne može se obezbediti kvalitetno, etično i odgovorno delovanje medija. Iz tog razloga planirana konferencija treba da doprinese kreiranju prostora za dijalog sa relevantnim akterima u vezi sa problemom i izazovima lažnih vesti, ali i zajedničkog preispitivanje društvene odgovornosti medija danas.

 

Na konferenciji će učestvovati predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Misija OEBS u Srbiji, novinari iz Beograda, Kragujevca, Niša, Vranja, Novog Pazara, Sjenice, akademska zajednica, organizacije civilnog društva, Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine – odbor za informisanje, političkih partija i drugi zainteresovani akteri.

 

Molimo Vas da nam do utorka, 31. oktobra 2023. godine potvrdite učešće, kao i predstavnika Vaše organizacije/medija na email forum10@hotmail.rs ili na broj telefona 064 218 91 37.  Kontak osoba je Fahrudin Kladničanin.

 

Tagovi

Povezani tekstovi