BMAP FORVARD Zajednički grantovi za zastupanje

Joint Advocacy Grants BMAP Forward

Balkanski program pomoći medijima za podsticanje organizacione spremnosti uz unapređenje otpornog razvoja (BMAP Forvard), koji finansira USAID, a sprovodi Internevs kao deo PROGRESS mehanizma za podršku ljudskim pravima, otvara poziv za zajedničke grantove za zastupanje.

 

 

Rok za podnošenje prijava u okviru ovog poziva je 15. decembar 2023. godine.

 

O pozivu

 

Kako se zemlje Zapadnog Balkana orijentišu ka integraciji u EU, potrebna im je stalna društvena transformacija u demokratizaciji, jačanju vladavine prava i slobode izražavanja i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

 

Pandemija COVID-19 negativno je uticala na napredak ka reformama u zemljama Zapadnog Balkana, koje su se već borile da ojačaju demokratske institucije, učvrste vladavinu prava i zaštite slobodu medija. Sada, 2023. godine, dok smo svedoci sve manjeg prostora za građanske organizacije i medije, naša misija je da radimo zajedno sa profesionalcima u regionu na stvaranju bezbednog i zdravog informacionog prostora kroz saradnju.

 

USAID-ov projekat BMAP Forvard nudi fond grantova za medijske organizacije, udruženja medijske industrije i organizacije civilnog društva sa sjedištem u pet zemalja zapadnog Balkana za uspostavljanje regionalne saradnje ili podršku regionalnim inicijativama javnog zastupanja koje se bave zajedničkim problemima koji utiču na nezavisne medije.

 

Prve teme obuhvaćene ovim fondom grantova biće povezane sa pravnim i operativnim okruženjem za nezavisne medije, uključujući pitanja bezbednosti i slobode medija. U svom nastojanju da stvori povoljno medijsko okruženje, BMAP Forvard pozdravlja projektne ideje koje će se zalagati za zaštitu novinara (posebno novinarki) i smanjenje zakonskih ograničenja za medije u regionu.

 

Zagovaranje je ključno za podizanje svesti i pružanje direktnih odgovora na pretnje bezbednosti i slobodi medija, nadovezujući se na praćenje i analizu trendova koji se razvijaju. Može biti u obliku direktnog zastupanja, misija zastupanja na terenu i kampanja za podizanje svesti, pri čemu se sve aktivnosti međusobno obogaćuju.

 

Projekti mogu uključivati aktivnosti zastupanja u vezi sa sledećim temama:

 

  • Strateška tužba protiv učešća javnosti (SLAPP);
  • Novi mediji i zakonodavstvo u vezi sa medijima na Zapadnom Balkanu;
  • Istraživanje, praćenje medija, praćenje rada regulatornih tela i funkcionisanja zakonskog okvira;
  • Unapređenje uslova za bezbednost novinara;
  • Istraživanje, praćenje, izveštavanje, pisanje preporuka o politici u vezi sa izveštavanjem o rodno zasnovanom nasilju u medijima i/ili bezbednosti novinarki;
  • Razvoj i/ili sprovođenje mehanizama ranog upozoravanja;
  • Jačanje integriteta medija.

 

Ko je kvalifikovan?

 

Fond za zajedničke grantove za zastupanje otvoren je za saradnju dve ili više medijskih organizacija, udruženja medijske industrije i organizacija civilnog društva sa sedištem u pet zemalja zapadnog Balkana BMAP Forvard (Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija), uključujući BMAP Prosledite ključne medijske partnere koji žele da kreiraju zajedničku inicijativu i iznesu ideje za zastupanje.

 

Fond je dostupan za prekograničnu saradnju registrovanih subjekata.

 

O Grantu

 

Iznos granta: grantovi sa nadoknadom troškova, svaki u maksimalnom iznosu od $10,000.

 

Trajanje granta: 3-9 meseci.

 

više o grantu

Tagovi

Povezani tekstovi