Otvoreno pismo: “Ne dopuštamo da direktiva protiv SLAPP-a bude propuštena prilika”

Izvor:EFJ
Izvor:EFJ

Slobodno novinarstvo u Evropi je u opasnosti. Posebno dok gledamo kako se Direktiva protiv SLAPP tužbi razvodnjava u ključnim delovima. Zbog toga je više od 70 organizacija, među kojima je i Evropska federacija novinara, poslalo otvoreno pismo čelnicima EU institucija i zemalja članica koje prenosimo u nastavku:

 

Europska unija propustit će ključnu priliku da pokaže da je na strani onih koji traže odgovornost vlasti. Pregovori u trijalogu u vezi s Direktivom za koju se očekuje da će se boriti protiv strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) bliže se kraju i 74 potpisane organizacije oglašavaju uzbunu da se, u nedostatku određenih ključnih odredbi, Direktiva protiv SLAPP neće uspjeti suprotstaviti sve većem problemu SLAPP-ova u Europskoj uniji.

 

Ove odredbe prije svega uključuju snažan mehanizam ranog odbacivanja SLAPP tužbi. Ako Direktiva ne uspije osigurati da svi zahtjevi protiv sudjelovanja javnosti podliježu rigoroznom testu razmjernosti u najranijoj fazi pravnog postupka, kao što je slučaj s dokumentom općeg pristupa Vijeća Europske unije, Direktiva će biti prazan instrument.

 

Drugo, ako se izbriše definicija „prekograničnih” SLAPP slučajeva, tada bi se pojam prekograničnih predmeta implicitno odnosio na slučajeve u kojima stranke imaju prebivalište u različitim državama članicama. To znači da će Direktiva biti primjenjiva samo u nekoliko slučajeva; tisuće stvarnih i potencijalnih SLAPP meta neće se moći pozvati ni na jednu od anti-SLAPP zaštitnih mjera uvedenih Direktivom.

 

Naposljetku, postoji opasnost da odredbe o naknadi štete budu u potpunosti prepuštene diskreciji država članica i sudova, što dovodi do nejednakih mehanizama naknade štete u različitim zemljama. Izostavljanje minimalnog standarda za kompenzaciju bilo bi sramotno s obzirom na to da je potpuna kompenzacija štete ključna u svakom zakonu protiv SLAPP-a koji zaslužuje to ime. Ne možemo zanemariti restorativnu funkciju za žrtve SLAPP-a i njegov učinak odvraćanja na moćne aktere koji razmatraju pokretanje sličnih zlouporabnih postupaka.

 

Proteklih su godina organizacije članice Koalicije protiv SLAPP-a u Europi (CASE) pružale čvrsto, stručno i znanje utemeljeno na dokazima kako bi potaknule rasprave o zakonu, i to uvijek u konstruktivnom duhu, Komisiji, Europskom parlamentu i državama članicama. U ovoj ključnoj fazi, izgleda da je naš doprinos zanemaren.

 

Odbijamo dopustiti da ovo bude propuštena prilika.

 

Nećemo podržati razvodnjenu Direktivu koja neće pružiti značajnu zaštitu novinarima, medijskim kućama, aktivistima i organizacijama civilnog društva u Europi, umjesto da služi kao model za ambiciozno zakonodavstvo protiv SLAPP-a diljem Europe i šire.

 

Dok ulazimo u završnu fazu rasprava trijaloga, potičemo Vijeće i Parlament, uz potporu Komisije, da ovo zakonodavstvo učine robusnim instrumentom koji ispunjava svoju svrhu, a ne vježbom za označavanje okvira.

 

Organizacije potpisnice pronađite OVDJE.

Tagovi

Povezani tekstovi