Fridom haus: Česti izbori u Srbiji potkopavaju upravljanje državom

Foto: N1
Foto: N1

Istraživačica Fridom hausa (Freedom house) Aleksandra Karpi izjavila je u Beogradu da često održavanje prevremenih izbora u Srbiji potkopava upravljanje državom jer je fokus na kampanji, a ne na dobroj vladavini.

Nakon što je studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu predstavila izveštaj iz maja o „Državama u tranziciji 2023“, novinarima je rekla da često sprovođenje prevremenih izbora podriva i „stavljanje na sto“ osnovnih reformi, te da je njihovo sprovođenje iz godine u godinu sve teže.

 

„Zanimljivo je sada biti u Srbiji jer je kampanja počela, ali zapravo trenutna vlada je u kampanji duže od decenije. (Česti izbori) mogu da odvrate pažnju od pozivanja vlade na odgovornost i sprovođenja osnovnih dugoročnih reformi koje su potrebne u hibridrim režimima kao što je Srbija“, rekla je Karpi.

 

Dodala je da je osećaj političke nestabilnosti problem u celom regionu.

 

„Ali takođe i sa društvenog aspekta osećaj polarizacije koji utiče na sposobnost sprovođenja stabilne, predvidljive i na kraju demokratske vladavine“, dodala je.

 

Ona je još istakla da je zabrinuta zbog slobode medija u Srbiji jer će novousvojeni zakoni uticati na konsolidaciju na medijskom tržištu, zbog čega će „verovatno jedan narativ biti dominantan“.

 

Prema njenim rečima, slična situacija je u Bosni i Hercegovini gde se smanjuje prostor za slobodu medija, gde je uvedena kriminalizacija klevete, a posebno brinu potezi u Republici Srpskoj.

 

Karpi ukazuje da je slično i u Hrvatskoj, gde se priprema nacrt medijskog zakona, a još ne znaju tačno odredbe tog zakona.

 

Ono što je slično je što se smanjuje prostor medijskih sloboda i uredničke nezavisnosti i to me brine u kontekstu novih izveštaja, rekla je Karpi.

 

Na pitanje o uticaju usklađivanja sa spoljnom i bezbednosom politikom Evropske unije (EU) na jačanje demokratskih institucija, Karpi je naglasila da ne bi spekulisala o uticaju spoljne politike na unutrašnje prilike.

 

Što se nas tiče, Srbiju karakteriše erozija demokratskih institucija, a proces pridruživanja EU je važan za izgradnju osnova za demokratske institucija i njihovo jačanje, objasnila je ona.

 

Fokus njenog rada su zapadni Balkan i centralna i istočna Evropa.

 

Tagovi

Povezani tekstovi