A1 Bugarska želi da blokira kupovinu Bulsatkoma od strane Junajted grupe

izvor: Canva
izvor: Canva

Telekomunikacioni operator A1 Bugarska saopštio je da planira da ospori predloženu akviziciju lokalne satelitske televizije i provajdera širokopojasnog interneta Bulsatkoma (Bulsatcom) od strane Junajted grupe, medijske grupe fokusirane na Jugoistočnu Evropu, kako bi sprečio, kako navodi, konsolidaciju bez presedana medijskog i telekom tržišta u zemlji.

 

Portal seenews.com prenosi da je A1 Bugarska zatražila hitnu i adekvatnu intervenciju bugarskog antimonopolskog tela kako bi se „poslao jasan signal investitorima i tržištu da pravila važe za sve i da se promoviše fer konkurencija“, navela je kompanija u saopštenju.

 

Telekom kompanija je dodala da će to biti znak upozorenja relevantnim institucijama u Bugarskoj i EU.

 

U Bugarskoj Junajted grupa, čije je sedište u Holandiji, poseduje telekomunikacione operatore Vivakom (Vivacom) i Nova brodkasting grupu (Nova Broadcasting Group).

 

Ako se predložena transakcija realizuje, Vivakom bi zadobio dominantnu poziciju sa 60% udela u uslugama televizije i 40% u uslugama interneta na štetu krajnjih korisnika i tržišne konkurencije, navela je A1 Bugarska, deo A1 Telekom Austrija grupe.

 

„Potencijalno preuzimanje jednog od vodećih plaćenih TV operatora vodiće dominantnoj poziciji i kontroli nad besplatnim, ali i plaćenim TV sadržajem, kao i njihovoj distribuciji. To predstavlja rizik za potrošače oko slobodnog izbora provajdera televizije, interneta i medijskih sadržaja“, naveo je A1 Bugarska, preneo je seenews.com.

 

Prema A1 Bugarska, najavljena transakcija potvrdila je ranije bojazni koje je ta kompanija izrazila paralelno sa lokalnim mobilnim operatorom Jetel Bugarska (Yettel) da je kupovina Bulsatkoma od strane investicione kompanije sa sedištem u Sofiji Viva korporejt Bugarska (Viva Corporate Bulgaria) finansirana zajmom Junajted grupe.

 

„Zapanjeni smo zbog načina na koji Vivakom ponovo pokušava da konsoliduje tržište uprkos činjenici da su antimonopolsko telo i sud više puta blokirali njihove akvizicije telekomunikacionih operatora“, naveo je A1 Bugarska u saopštenju.

 

Nakon žalbi Jetela Bugarska i A1 Bugarska, Komisija za zaštitu konkurencije otvorila je prošle godine istragu koja još nije završena.

 

„Najava potencijalnog dogovora od strane Junajted grupe predstavlja loše prikriven pokušaj da se pokrije propust da se obavesti Komisija još 2022. i na taj način izbegnu potencijalne Komisijine kazne“, navela je A1 Bugarska.

 

Tagovi

Povezani tekstovi