TV lice na prvoj liniji: Ko je Mladen Mijatović, novoimenovani konzul Srbije u Tel Avivu?

Izvor:Danas
Izvor:Danas

Dugogodišnji televizijski novinar Mladen Mijatović izabran je za novog konzula i prvog savetnika ambasadora Srbije u Tel Avivu.

 

Mladen Mijatović, jedno od najpoznatijih TV lica u zemlji, karijeru je izgradio izveštavajući o svim najznačajnijim događajima iz oblasti crne hronike u poslednje tri decenije.

 

Novinarstvom je počeo da se bavi 1992. godine kao dvadesetogodišnjak, kada je na audiciji tada kultnog Studija B izabran u konkurenciji 150 kandidata, zajedno sa još samo devetoro kolega.

 

Široku poznatost Mladen Mijatović dostiže tokom bombardovanja 1999. godine, izveštavajući danonoćno sa svih beogradskih lokacija koje su gađane NATO projektilima, uključujući i bombardovanje zgrade Generalštaba, kada je, prema javno dostupnim navodima, kao član Štaba civilne zaštite učestvovao i u pomaganju preživelima, zajedno sa pripadnicima Hitne pomoći i vatrogasnim službama.

 

Govoreći o svom radu u tom periodu, Mijatović je kao najpotresniji trenutak naveo bombardovanje zgrade RTS-a i pogibiju kolega, kada je takođe bio na licu mesta i uživo izveštavao za Studio B.

Po prelasku sa gradske televizije na TV Pink, Mijatović je nastavio da se bavi hronikom, sa izuzetkom pandemije, kada je ponovo bio među onim novinarima koji su vanredno stanje u zemlji proveli na terenu, ovog puta izveštavajući o svim okolnostima vezanim za tok epidemije.

 

Za svoj doprinos sprečavanju širenja virusa kovid-19, Mijatović je ukazom predsednika republike 2020. godine, sa još četvoro kolega iz različitih redakcija odlikovan srebrnom medaljom za zasluge.

 

Iako je najpoznatiji po izveštavanju o najtežim zločinima, o čemu je napisao i jednu knjigu, Mijatović je često govorio o značaju preventivnih priloga koje radi o temama poput bezbednosti u saobraćaju ili zaštiti od požara.

Verovatno zbog toga, čest je učesnik događaja i skupova koji se bave ovim temama, pa je tako, između ostalog, bio i panelista Danasove konferencije o bezbednosti u saobraćaju i ulozi medija u Srbiji 2017. godine.

 

Govoreći o profesionalnim uzorima od kojih se učio novinarstvu, Mijatović uglavnom ističe neke od najpoznatijih srpskih novinara okupljenih oko starog Studija B, između ostalih i – njegovim rečima – vrhunske novinarske legende, Đoka Vješticu i Sašu Timofejeva.

 

U novinarskim krugovima, Mijatović je poznat po svojoj izrazitoj kolegijalnosti i spremnosti da uvek pomogne kolegama bez obzira na redakciju iz koje dolaze ili ideološke i profesionalne razlike.

 

Poslednji put, za to je imao prilike baš u Tel Avivu, gde je, od kada je počeo rat Izraela i Hamasa, redovno pomagao novinarskim ekipama iz našeg regiona svojim kontaktima na terenu i poznavanjem situacije. Poznato je i da je učestvovao u organizaciji evakuacije srpskih državljana iz Izraela.

Tagovi

Povezani tekstovi