Nasilje nije dio našeg posla

Izvor: SNH.hr
Izvor: SNH.hr

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga 2023., Stručna skupina za rravnopravnost spolova (GENDEG) Europske federacije novinara podsjeća  medijske da nasilje nije dio posao.

 

 

Novinarke su teško pogođene fizičkim, psihičkim i seksualnim nasiljem koje je postalo dio njihovog posla. Istraživanja provedena između 2018. i 2023. otkrivaju da:

 

  • U Belgiji su 4 od 10 novinarki doživjele uznemiravanje u redakcijama;

 

 

  • U Španjolskoj je 88% medijskih radnica izjavilo da je pretrpjelo situacije seksualnog uznemiravanja na poslu;

 

 

 

  • U Ukrajini je 43% novinarki koje su doživjele uznemiravanje na radnom mjestu napadnuto od strane muškaraca na rukovodećim pozici pozicijama;
  • U Italiji, dok je 60% novinarki bilo uznemiravano na internetu, 20% ih je reklo da su doživjele napade u stvarnom životu neposredno nakon internetskog uznemiravanja. 
  • U Hrvatskoj su rezultati istraživanja pokazali da  se 71 posto ispitanica susrelo s barem jednim oblikom seksualnog uznemiravanja, od verbalnih napada do vrebanja.  Novinarke iz Hrvatske poručuju – Ne dopuštajte nasije nad novinarkama!

 

Ovi podaci samo su vrh ledenog brijega psihičkog i fizičkog nasilja koje trpe novinarke tijekom svog rada.

 

EFJ poziva svoje sindikate članice i medijske tvrtke da ne dopuste rodno uvjetovano nasilje u svojim organizacijama i da poduzmu hitne korake za stvaranje radnog okruženja nulte tolerancije. Prevencija i podizanje svijesti ključni su za učinkovitu borbu protiv nasilja na poslu.

 

Tri akcije za prevenciju i borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja na poslu:

  • Budite svjesni situacije u svojim organizacijama kroz ankete, fokus grupe, sigurna mjesta za rasprave, kampanje podizanja svijesti itd.;
  • Stvaranje i promicanje kulture nulte tolerancije prema svim oblicima nasilja u sindikatima i medijskim tvrtkama;
  • Stvorite povjerenje uspostavljanjem mehanizama izvješćivanja u medijskim i novinarskim organizacijama i određivanjem osobe od povjerenja zadužene za primanje svjedočanstava i poduzimanje odgovarajućih radnji s upravom.

 

Nemojte to dopustiti. Spriječite nasilje nad novinarkama!

Tagovi

Povezani tekstovi