Poreska uprava krši zakon

BEOGRAD – Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji zabranjuje vršenje poreske, terenske kontrole na način kako je to organizovala Poreska uprava kod Kurira i Glasa javnosti i ostalih firmi Radisava Rodića. Gospodin Radisav Rodić nema ništa protiv što se kod njega obavlja poreska kontrola, ali smatra da se jednako moraju poštovati njegova prava kao i prava svakog drugog poreskog obveznika.
.
U dosadašnjoj kontroli, međutim, ta prava nisu poštovana iako su inspektori i druga odgovorna lica Poreske uprave bili dužni da pravilno primenjuju Zakon o poreskom postupku. Kada ističem ovu primedbu, ne mislim na trajanje kontrole više od sto dana, iako se i ona po Zakonu mora svesti na nužnu meru, već pre svega mislim na učinjene povrede poreskog postupka koje ne mogu dovesti do zakonite obaveze.


U dosadašnjem poreskom postupku povređena su osnovna prava gospodina Rodića kao poreskog obveznika koja su mu garantovana Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Da je reč o otvorenoj povredi propisanih prava nesumnjivo se vidi iz odredbe člana 24 i člana 25 Zakona o poreskom postupku koji, pored ostalog, propisuje i pravo i obavezu poreskog obveznika da učestvuje tokom terenske poreske kontrole.


Kako poresku kontrolu istovremeno obavlja više desetina inspektora koji ponaosob vrše uvid u poslovnu dokumentaciju, jasno proizilazi da su zbog takvog načina rada povređena njegova osnovna poreska prava, što ga i sprečava da učestvuje u utvrđivanju činjeničnog stanja u prisustvu poreskih inspektora na način propisan odredbom obaveznog učestvovanja poreskog obveznika u postupku terenske kontrole, predviđen članom 127 Zakona o poreskom postupku, koji nameće i obavezu poreskom obvezniku da učestvuje u utvrđivanju činjeničnog stanja u skladu sa ovim zakonom.


Iako je ovde u pitanju povreda materijalnog propisa na štetu gospodina Rodića kao poreskog obveznika za koju Zakon o poreskom postupku predviđa prekršajnu odgovornost odgovornih lica Poreske uprave, ja, kao advokat u ime Kurira i Glasa javnosti koji ću ih od sad zastupati tokom terenske kontrole, neću tražiti ničiju odgovornost iz Poreske uprave, a predložiću i gospodinu Rodiću da to ne čini.


Smatram da bez dodatnih tenzija treba ovu kontrolu privesti kraju, jer je to u interesu ne samo poslovanja navedenih listova kao i same Poreske uprave. Međutim, s pravom očekujem da Poreska uprava odmah promeni svoj dosadašnji metod rada i prilagodi ga predviđenom načinu rada koji je regulisan propisom, u čijoj je pripremi i predlogu sama učestvovala. U svakom slučaju, smatram da nijedan poreski obveznik ne treba da bude izvan poreske kontrole, ali niko od njih nije ohrabren činjenicom da Zakon bude samo mrtvo slovo na papiru.

Advokat Stevan Vujaković

Tagovi

Povezani tekstovi