Mirko uzima harač, novinari u strahu

Oni takođe upozoravaju da je Cvetkovićev dil sa „Politikom“ uvod u otpuštanje novinara tog lista.
– Savet za sprečavanje sukoba interesa i Agencija za borbu protiv korupcije treba da se pozabave ovim slučajem. Kada se premijer ponaša tako komotno, to je poruka ljudima da im ne vredi da se bune. Vlast koristi različite sisteme delovanja kako bi novinare naterala na poslušnost. Kada je situacija u državi takva da moraš da odsečeš prst ili da spavaš na pruzi da bi se izborio za svoja prava, teško je tražiti i podršku kolega jer se onda njima može desiti da dobiju otkaz – kaže predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, koja dodaje da u Srbiji zbog toga vlada sve veće jednoumlje u medijima.
U Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) kažu da Odbor za sprečavanje sukoba interesa treba što pre da ovo pitanje stavi na svoj dnevni red.


– Očekujemo da će premijer učiniti sve da taj sukob, ukoliko bude utvrđen, otkloni u roku od 30 dana – kaže potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović.
Odluka poslovodstva „Politike“ da sklopi ugovor sa JAA među novinarima je protumačena kao pritisak pošto se na taj način, prema njihovom mišljenju, otvara prostor da se promeni status honoraraca i spoljnih saradnika. Tako bi se stvorila zakonska mogućnost da stalno zaposleni novinari koji „nisu po ukusu poslovodstva“ budu proglašeni tehnološkim viškom. Od premijera Cvetkovića još čekamo odgovore na ovu temu.


V. P.

Tagovi

Povezani tekstovi