OEBS podržao Brankicu Stanković

Delegacija OEBS-a u Beogradu organizovala je posetu B92 od strane desetak ambasadora, zamenika šefova  misija i diplomata iz ambasada SAD, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Nemacke, Švedske, Izraela, iz delegacije Evropske unije, Saveta Evrope i OEBS-a, i ministra kulture u Vladi Republike Srbije Nebojše Bradica, kako bi se informisali o pritiscima i pretnjama koje novinari ove kuce dozivljavaju u proteklih mesec dana od kada je poceo da se emituje novi serijal emisije „Insajder“ pod nazivom „(Ne)moc drzave“ o huliganima.
 
Ambasadori su naglasili da je u pitanju izabrana delegacija jer je daleko veci broj ambasadora zeleo da ucestvuje u ovoj delegaciji.
 
Veran Matic, glavni i odgovorni urednik B92, i Brankica Stankovic, informisali su goste o najvaznijim dogadjajima i o problemima slobode informisanja pod stalnim brutalnim pretnjama, ali i pod ogranicenjima koje pruza policijska zaštita koja, ako dugo traje, u potpunosti obesmišljava slobodno informisanje.
Naglasili su da reakcija institucija sistema još uvek nije adekvatna, da se aktivnosti vode površno, po posledicama, pri cemu se zaobilaze uzroci, i da cemo svi zajedno biti zarobljenici huligana sve dok svi koji su cinili nasilne akte, promovisali nasilje i mrznju i zbog toga mnogi i imaju krivicne prijave, ne budu procesuirani i osudjeni.
 
Ambasador Francuske Fransoa Teral rekao je da je stvar jednostavna: policija treba da hapsi izgrednike, tuzilaštva da podizu optuznice, a sudovi da sude. U tom nizu ocigledno ima propusta, i kada se to reši, onda ce i eliminisanje problema i reakcija drzave biti efikasna.
 
VD ambasadorka Sjedinjenih Ameridkih Drzava, Dzenifer Braš, prenela je podršku istrazivackom novinarstvu i slobodi medija i izrazila zabrinutost SAD usled nedavnih pretnji uperenih protiv Brankice Stankovic i drugih clanova tima emisije „Insajder“, dodavši da se ne smeju tolerisati pretnje i napadi na novinare.
 
Predstavnik ambasade Velike Britanije Bil Longharst, rekao je da je njegova zemlja imala bolno iskustvo sa huliganima i rešila je taj problem radikalnim merama. Zakljucio je da su imali lakšu situaciju jer su huliganske grupe bile bez uticaja politickog faktora, a nisu bile ni politizovane.


Evropska komisija koju je predstavljao šef delegacije EC Vinsent Degert, naglasila je da ce pruziti i konkretnu podršku kroz pomaganje emisija i medija koji se bave istrazivackim i objektivnim novinarstvom.
 
Vršilac duznosti šefa Misije OEBS-a u Beogradu Tomas Mor, izrazio je duboku zabrinutost ove institucije zbog pretnji upucenih novinarki Brankici Stankovic, i naglasio vaznost rešavanja ovakvih pitanja za dobrobit citavog društva. „Mi smo duboko zabrinuti zbog pretnji upucenih novinarki Brankici Stankovic. Istovremeno, drago nam je da su i Vlada i druge institucije shvatili ove pretnje ozbiljno i smatramo da pitanja koja se zbog ovog slucaja pokrecu, jesu vazna, ne samo za slobodu medija u Srbiji, vec i za zdravlje srpske demokratije“.
 
Zahvaljujuci se na poseti i podršci, Veran Matic je naglasio da je sudeci po dosadašnjem iskustvu ove kuce, potrebno uvesti „privremeno, ograniceno vanredno stanje“ u sportove koji su problematicni i raspustiti uprave klubova koji ne mogu da se suoce sa ovim problemima zbog povezanosti izmedju tih navijackih grupa i klubova ili odredjenih delova uprava, ili su i sami deo organa klubova.
 
Prinudna uprava koju bi postavila Vlada, trajala bi sve dok se ne kazne odgovorni i dok se zauvek ne raskinu veze sa ovim navijackim grupama. Svi sponzori moraju prekinuti sponzorske ugovore sa svim klubovima na cijim dogadjajima se širi mrznja, nasilne i primitivne poruke, a posle prve sledece takve situacije sportske susrete treba zatvoriti za publiku. Posebna paznja bi se obratila na rad i efikasnost sudova u procesuiranju svih do sada sumnjivo stopiranih prijava. Kaznena politika mora biti zestoka i bez ikakvih izuzetaka praktikovana po hitnom postupku. Jedino na taj nacin ce se trajno rešiti problemi koji se sa sportskih borilišta cesto preseljavaju na ulice i u politicke vode, destabilizuju i zemlju.
 
Predstavnici ambasada su podrzali istrazivacko novinarstvo i objektivno i nepristrasno informisanje B92 koje je u osnovi demokratskih promena, evropskih integracija i borbe za poštovanje ljudskih prava.

Tagovi

Povezani tekstovi