SINOS: Policija i tužilaštvo da procesuiraju napadače novinara i medijskih radnika

sinos-17

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je policiju da zaštiti novinare i medijske radnike koji su ovih dana, tokom izveštavanja sa protesta, bili izloženi fizičkim i verbalnim napadima.

 

U saopštenju SINOS navodi  da novinare i medijske radnike koji su na radnom zadatku niko nema pravo da na bil koji način ometa.

„Pozivamo nadležne organe, policiju i tužilaštvo da ispitaju i procesuiraju sve slučajeve ugrožavanja naših kolega tokom obavljanja svog posla“, navedeno je u saopštenju.

 

„Reporter N1 Mladen Savatović napadnut je sinoć tokom izveštavanja sa protesta u centru Beograda. Njemu se jedan od učesnika skupa unosio u lice, vredjao ga i nasrtao na njega, što je kamera ove TV zabeležila.

U nedelju je tokom prenosa protesta policija napala ekipu televizije Al Džazira. Policajac je uhvatio snimatelja za vrat i udaljio ga kako ne bi snimio hapšenje demonstranata, što je potvrdila novinarka ove televizije Jelena Glušac.

Novinara portala Nova.rs Andriju Lazarevića iste večeri policajac je udario pendrekom po ruci, a fotoreporteru Bete je policajac pokušao da otme kameru iz ruku“.

 

SINOS zahteva da javnost bude obaveštena da li su napadači na novinare i medijske radnike identifikovani i da li su procesuirani.

Tagovi

Povezani tekstovi