NUNS-ova 2023. godina

1

Godina koja je za nama bila je puna izazova. Ipak NUNS je dobio nove članove, organizovali smo više obuka i edukacija, kao i različitih javnih događaja. Učestvovali smo aktivno u pregovorima oko  novih medijskih zakona. Radili smo na unapređenju bezbednosti i zaštite novinara i medijskih radnika, a organizovalli smo i dodele četiri novinarske nagrade. I u Novoj godini nastavićemo da radimo na ispunjavanju naših ciljeva i u korist profesionalnog novinarstva.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije ima 2563  člana sa kojima smo u stalnoj komunikaciji.

 

slika: canva

 

I ove godine NUNS je organizovao više obuka kako bi članovi Udruženja mogli profesionalno da se usavršavaju. Organizovane su obuke o ‘storytellingu’ na društvenim mrežama, istraživačkom novinarstvu, bezbednosti novinara u onlajn okruženju, zatim obuka o izveštavanju o radnim pravima platformskih radnika, kao i kurs engleskog jezika. Održana je i jedna edukacija na temu izveštavanja o masovnim ubistvima sa američkom profesorkom Elizabet Skjuz.

 

Pored edukativnih aktivnosti, tokom prethodnog perioda NUNS je radio na obezbeđivanju veće pravne podrške za  članstvo. Naši pravnici su članovima dali ukupno 120 pravnih saveta. Ove godine smo uz pomoć međunarodnih organizacija uspeli u dva navrata za četvoro kolega da  obezbedimo plaćanje sudskih troškova i taksi za odgovor na tužbu, što inače naša pravna pomoć ne pokriva.

 

Takođe, nastavljena je saradnja sa organizacijom IAN na polju pružanja psihološke  podrške.

 

Početkom godine NUNS je pokrenuo telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, pretnji i pritisaka na medijske  profesionalce. Telefon za hitne slučajeve (prva linija – 060/6882231) namenjen je za prijavu napada, pretnji i  pritisaka koje medijski profesionalci trpe zbog posla koji obavljaju u javnom interesu.

 

Pored toga, NUNS je nedavno pokrenuo platformu  za bezbednost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) na kojoj se nalaze resursi i alati koji pomažu  redakcijama i novinarima da ispravno postupaju u slučaju onlajn pretnji koje su im upućene.

 

NUNS je obezbedio i razne pogodnosti za članove. 

 

Dodeljene su četiri novinarske nagrade 

 

Nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ dobili su novinarka N1 Maja Nikolić za dokumentarni film „Poslednja počast“, Nemanja Rujević, Ingrid Gerkama, Natali Bertrams i Tristen Tejlor za tekst „Papagaji vredni kao kokain“ i Radmilo Marković za istraživanje „Beograd – raj za divlju gradnju i sumnjiva ozakonjenja: BIRN našao skoro pola miliona spornih kvadrata“. Nagradu publike, koja se ove godine prvi put dodeljivala, dobio je Dalibor Stupar za dokumentarni film ,,Šta nas greje, to nas truje“.

 

Nagradu za novinarsku etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ ove godine dobio je novinar BIRN-a Saša Dragojlo.

 

Dodeljene su i nagrade za medijsku pismenost “Dragan Janjić”, Stefanu Kosanoviću u kategoriji studenata i Dobrinki Kuzmanović u kategoriji profesionalaca.

 

Ove godine je prvi put dodeljena regionalna novinarska nagrada „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo, koju je dobio novinar zagrebačke televizije Nova TV Hrvoje Krešić.  Nedavno je raspisan konkurs za 2023. godinu, a nagrada će biti uručena početkom sledeće godine.

 

Zagovaračke aktivnosti

 

Kada su u pitanju zagovaračke aktivnosti, NUNS je aktivno učestvovao u izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakonu o elektronskim medijima.

 

Usvojen je naš predlog u vezi sa ovlašćenim predlagačima za članove i članice saveta REM-a, odnosno dva ovlašćena predlagača koja su bila sporna, a to je da jedan predlagač budu Ombudsman, Poverenica i Poverenik zejedno, a da drugi budu organizacije koje se bave decom i omladinom i njihovim pravima.

 

Sve vreme ovog procesa informisali smo međunarodne zainteresovane strane i Media Freedom Rapid Response platformu, a pre svega nam je EFJ pružao bezrezervnu podršku, što izjavama Maje Sever, predsednice EFJ, što saopštenjima za javnost, ali i u svojim kontaktima sa briselskim zvaničnicima i činovnicima. 

 

Učestvovali smo na sastancima zvaničnih konsultativnih mehanizama kao što su Stalna radna grupa za bezbednost novinara, Radna grupa za akcioni plan za Medijsku strategiju, radne grupe EU nacionalnog konventa za poglavlja 10, 23 i međusektorske grupe za slobodu medija, Platforma organizacija za saradnju sa mehanizmima Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

 

Pored ovih konsultativnih mehanizama, NUNS je u stalnom kontaktu sa međunarodnim organizacijama koje se bave  slobodom medija i zastupaju ista prava i vrednosti kao i mi, kao što su: Evropska federacija novinara, Međunarodna  federacija novinara, IPI, Article 19, Evropski centar za slobodu štampe i medijske slobode, Reporteri bez granica,  Komitet za zaštitu novinara itd. 

 

Safejournalists mreža nastavila je sa svojim radom i ove godine je potpisala memorandum o saradnji sa Media Freedom Rapid Response platformom koji se odnosi na unapređenje zagovaračkih ciljeva u vezi sa stanjem slobode medija u zemljama  Zapadnog Balkana, preuzimanju i deljenu podataka, međusobnoj promociji rada jedne i druge mreže. 

 

Javni događaji, publikacije i promocija na društvenim mrežama

 

Organizovali smo pet javnih događaja, i to tri u vezi sa medijskim zakonima u Beogradu, Nišu i Kragujevcu zajedno sa  Koalicijom za slobodu medija. Jedan dogaĊaj o izveštavanju na jezicima nacionalnih manjina odrţan je u saradnji sa  Misijom OEBS–a u Dimitrovgradu. 2. novembra održali smo konferenciju zajedno sa Slavko Ćuruvija fondacijom i  Misijom OEBS–a u Srbiji. 

 

Objavili smo i četiri izveštaja: Indeks bezbednosti novinara za 2022. godinu, izveštaj „Bezbednost novinara u  digitalnom okriženju“ koji je rađen zajedno sa BIRN-om i izveštaj “Strategija razvoja medijskog sistema Srbije  (2020-2025) i njena implementacija: Saznanja, stavovi i predlozi medijskih radnika” , Indikatori za nivo slobode medija i bezbednosti novinara 2022. za Srbiju.

 

NUNS je ove godine objavio tri broj Dosijea o medijima (do kraja decembra će biti objavljen još jedan broj). Novinari su se bavili različitim aktuelnim  temama, davali svoje osvrte na događaje, kao i đintervjuisali novinare i stručnjake iz svojih oblasti. Tekstove objavljene  u štampanom izdanju Dosijea o medijima Nezavisno udruženje novinara Srbije takođe je objavilo i na svom sajtu, u  posebnom delu. Nezavisno od Dosijea, NUNS je ove godine objavio 118 tekstova, čiji su autori članovi sekretarijata. 

 

Svakog četvrtka NUNS-ov komunikacioni tim članovima Udruženja šalje njuzleter sa najvažnijim vestima koja se tiču medija i novinara. Poslednje nedelje u decembru članovima je poslat 71. broj NUNS-ovog njuzletera.

 

Komunikacioni tim se brine o održavanju sajta NUNS-a i društvenih mreža. NUNS-ov nalog na Fejsbuku ima 4.600 pratilaca, Instragram nalog 1.812, a nalog na X (twitter.com) mreži prati preko 25 hiljada korisnika.

 

NUNS je ove godine vodio šest kampanja na društvenim mrežama i u medijima.

 

Trenutno sprovodimo sedam projekata.

 

Javna reagovanja

 

Ove godine NUNS je izdao 117 saopštenja – 58 u okviru SafeJournalists mreže. NUNS je za posmatrani period izdao 59 samostalnih saopštenja i saopštenja u okviru različitih koalicija i  mreža. Reagovanja se pre svega odnosila na temu napada i pritisaka na novinare i medije, medijskog zakonodavstva  i novinarske etike. Nezanemarljiv broj saopštenja NUNS-a, kako samostanih, tako i kao člana Koalicije za slobodu  medija, odnosio se na praćenje usvajanja novih medijskih zakona – Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona  o elektronskim medijima.

 

slika: canva

 

Jedna od poslednjih aktivnosti NUNS-a u 2023. godini bila je održavanje vanredne Skupštine 16. decembra i tada su usvojene izmene Statuta Udruženja.

 

NUNS će i u 2024. nastaviti da radi na unapređenju novinarske profesije, podizanju profesionalnih kapaciteta medija u Srbiji, zaštiti prava novinara i poboljšanju njihove bezbednosti.

 

Sekretarijat NUNS-a  želi svima srećnu Novu godinu.

 

 

slika: canva

Tagovi

Povezani tekstovi