Belorusija: Represija nad novinarima pojačana u 2023.

efj-29

Naša pridružnica Beloruska asocijacija novinara (BAJ) upravo je objavio svoj godišnji izveštaj. Brojke pokazuju da represija nad novinarima i medijima ne jenjava: 32 novinara i medijska radnika su u zatvoru, a 12 nezavisnih medija proglašeno je „terorističkim organizacijama“. Evropska federacija novinara (EFJ) pridružuje se BAJ-u u osudi ponovljenih kršenja slobode štampe i ljudskih prava od strane Lukašenkovog režima.

 

U Belorusiji je 2023. godine uhapšeno 46 novinara, 33 medija proglašena su „ekstremistima“, a 12 drugih medija proglašeno je „teroristima“. Ovo zapažanje dolazi u trenutku kada tehnološki giganti više ne oklevaju da budu saučesnici u zloupotrebama diktatora Lukašenka. EFJ još jednom poziva tehnološke gigante da prekinu saradnju sa režimima koji guše slobodu medija, u Belorusiji i širom sveta.

 

Pretraživači, platforme društvenih mreža i drugi internet posrednici moraju da olakšaju pristup beloruskoj javnosti nezavisnim onlajn medijskim resursima koje obezbeđuju beloruski novinari i medijske kuće u egzilu. Oni moraju omogućiti vidljivost i istaknutost beloruskih nezavisnih medijskih kanala, poruka i vesti.

 

EFJ takođe poziva evropske vlade i međuvladine organizacije da pojačaju pritisak na režim diktatora Lukašenka.

 

„Takođe moramo dati nepokolebljivu podršku beloruskim novinarima u egzilu i njihovom udruženju BAJ, koje nastavlja da igra fundamentalnu ulogu u odbrani slobode i ljudskih prava u Belorusiji“, insistirala je predsednica EFJ Maja Sever.

 

Izvor: EFJ

Tagovi

Povezani tekstovi