Saopštenje B92 povodom zajedničkog saopštenja FK Partizan i FK Crvena zvezda

 U saopštenju kojim se nacelno osudjuju pozivi na ubistva, uvrede i pozivi na diskriminaciju, tvrdi se, medjutim, da javne licnosti moraju biti spremne na to da javnost sudi o njihovom radu.
 
U saopštenju se B92 optuzuje da vodi kampanju protiv Partizana, Crvene zvezde i sporta uopšte, da kriminalizuje casne i poštene ljude, kakvi su svi u upravama klubova, koji rade bez ikakve nadoknade i zrtvuju svoje slobodno vreme da pomognu sportu. U saopštenju se javno dostupni podaci o podignutim optuznicama i postupcima koji se pred srpskim sudovima vode protiv pojedinaca u organima klubova, odbacuju kao „podaci iz policijskih dosijea“ i kao tajne u koje klubovi navodno, za razliku od B92, nemaju pristup.
 
B92 je podsetio da se emisija „Insajder“ naše televizije bavila pojedincima iz navijackih grupa koji su osumnjiceni za više od 200 teških krivicnih dela, ukljucujuci iznude, otmice, trgovinu drogom, nasilnicko ponašanje, pokušaj ubistva, ali i ubistvo. Navedena su imena i prezimena tih pojedinaca, medju kojima ima i vodja navijackih grupa fudbalskih klubova Crvena zvezda, Partizan i Rad. U emisijama je takodje objašnjen mehanizam njihovog funkcionisanja i skrivanje iza navijackih grupa, ali i objavljena javna tajna da vodje navijackih grupa imaju odlicnu saradnju sa upravama klubova, a kao primer su navedena imena pripadnika navijackih grupa koji sa više krivicnih prijava sede u skupštinama fudbalskih klubova.
 
Ostaje nejasno zbog cega uprave FK Crvene zvezde i Partizana i pored svih objavljenih informacija na osnovu zvanicnih podataka i dalje staju u zaštitu tih i takvih pojedinaca, zbog cega uporno tvrde da je u pitanju napad na sport i sve navijace i pored toga što su objavljena imena, ali i fotografije pojedinaca. B92 ce nasataviti da se bavi ovom temom.
 
B92 se u saopštenju optuzuje i da zloupotrebljava nacionalnu frekvenciju za emitovanje programa radi vodjenja narucene kampanje protiv sponzora Partizana i Crvene zvezde, a sve zarad navodnog obaranja vrednosti klubova i njihovog kasnijeg preuzimanja upravo od narucilaca kampanje na B92 za male pare. Celnici fudbalskih klubova u saopštenju najavljuju podnošenje prijave Savetu Republicke radiodifuzne agencije protiv B92, a drzavi nude partnerstvo u borbi protiv huliganizma i nasilja.


Za B92, saopštenje celnika fudbalskih klubova Partizan i Crvena zvezda samo je još jedan dokaz njihove nespremnosti da se distanciraju od matrice u kojoj se osudjuje, a ne preuzima odgovornost, u kojoj se od onoga kome se preti ubistvom zato što radi svoj posao, trazi da pokaze toleranciju, gde se podaci iz optuznica koje u javnim postupcima pred srpskim sudovima podizu drzavni tuzioci, predstavljaju kao tajne i odbacuju kao kriminalizovanje casnih i poštenih ljudi, a i sam pokušaj da se javnosti prezentuje kako se klubovi finansiraju i iz kakvih interesa, dozivljava kao kampanja za obaranje njihove vrednosti.
 
B92 je i ranije umeo da pokaze da na pritiske i pretnje ne reaguje tako što bi zatvarao oci pred istinom i od javnosti skrivao ono što javnost ima pravo da zna. Protiv potpisnika saopštenja pokrenucemo sudske postupke zbog lazne optuzbe za vodjenje narucene kampanje. Njihovo saopštenje ucvršcuje nas u uverenju da celnici fudbalskih klubova nisu u sukobu sa B92, vec sa vremenom u kome zive. A to vreme nije i ne sme biti ono u kome se pretnje smrcu tolerišu, u kome se odgovornost pojedinaca relativizuje pozivanjem na milione navijaca i u kome se mediji lazno optuzuju, preti im se i pokušava uticati na to s kim ce njihovi novinari i o cemu razgovarati.
 
Ponuda celnika fudbalskih klubova drzavi da se u partnerstvu sa njima bori protiv huliganizma i nasilja ne bi smela biti prihvacena pod uslovima pod kojima se nudi. Upravo zato što pretnje usmerene ka mediju koji ukazuje na problem predstavljaju samo drugo lice nasilja na koje se poziva sa tribina. Borba protiv nasilja pod uslovima i u partnerstvu sa onima koji prete medijima, lazno optuzuju, relativizuju odgovornost i zvanicne informacije potvrdjene od sudova i tuzilaštava ove drzave diskredituju kao tajne policijske dosijee, bila bi unapred izgubljena.

Tagovi

Povezani tekstovi