NUNS osuđuje govor mržnje u listu „Tabloid“

Nepotpisani tekst plasiran u rubrici Na nišanu „pozabavio“ se Musliuovom knjigom „Dnevnik Albanca u Beogradu“, objavljenom još 2006. godine. U komentaru se, između ostalog, navodi da „Jedan Albanac, usred Beograda, godinama nekažnjeno blati Srbiju… On slobodno šeta Beogradom, osvaja žene, ima ljubavnice, prijatelje, pravi viceve na račun Srba… Prijatelj je Nataše Kandić, Sonje Biserko… Pozivamo tužioca za ratne zločine da pročita knjigu gospodina Fahrija i da ga strpa u zatvor. Ili da ga stražarno sprovedu do Prizrena, pominjući mu i oca i majku i sve po spisku…“


 Ako je i od Tabloida, previše je. Ovom svojevrsnom poternicom grubo su prekršeni ne samo novinarski Kodeks i Zakon o javnom informisanju koji najstrože zabranjuju govor mržnje, već i Ustav Republike Srbije. I Tabloidu mora biti znano da Ustav zabranjuje svaku diskriminaciju “po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti…” Ustav, takođe, nedvosmisleno svakome garantuje “pravo da se slobodno kreće i nastanjuje u Republici Srbiji, da je napusti i da se u nju vrati”.


 NUNS poziva nadležne državne i pravosudne organe da u skladu sa zakonom preduzmu mere protiv autora ovog šovinističkog teksta i zaštite novinara Fahria Musliua.


 Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 13. januara 2009.

Tagovi

Povezani tekstovi