Sve je više pretnji slobodi medija u Evropskoj uniji!

slika: canva
slika: canva

Media Freedom Rapid Response podneo je Evropskoj komisiji detalje oko najvećih pretnji slobodi medija i pluralizma širom država članica Evropske unije tekom 2023. godine. Taj izvještaj bit će uvršten u godišnji izvještaj Europske komisije o vladavini prava u Europskoj uniji.

 

 

Partneri u konzorciju MFRR, Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI) i Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT), 15. siječnja 2024. godine podnijeli su detaljne prijave za izvještaj na temu slobode medija i pluralizma u Mađarskoj, Grčkoj, Italiji, Nizozemskoj i Češkoj Republici.

 

Prijave zajedničke i individualne prirode pružaju informacije o značajnim razvojima u pejzažu slobode medija u svakoj zemlji te ocjenjuju napredak – ili nedostatak napretka na temelju preporuka EK svakoj državi u izvještaju za prethodnu godinu. Prijave se temelje na aktivnostima zagovaranja i praćenja koje su MFRR partneri proveli tijekom godine.

 

Ključna pitanja vladavine prava razmatrana u podnesenim informacijama uključuju usvajanje nedavnog Zakona o zaštiti suvereniteta od stranog utjecaja vlade Victora Orbána u Mađarskoj, za što su MFRR partneri od EK zatražili pokretanje procedure za povredu vladavine prava. Prijave za Mađarsku također detaljno opisuju veći val cyber-napada na kritične i neovisne medijske izvore u 2023.

 

Prijave za Grčku ispituju trenutačno stanje vezano za potpunu nekažnjivost za ubojstvo kriminalističkog novinara Giorgosa Karaivaza 2021. godine, s čijom su udovicom MFRR partneri razgovarali u Ateni u rujnu 2023. godine. Prijave također istražuju prethodni slučaj nekažnjivosti za ubojstvo novinara te se bave širim okvirom sigurnosti novinara u Grčkoj i vladinim naporima za njegovo rješavanje. Prijave posebno odražavaju ne(učinkovitost) vladinog tima zaduženog za sigurnost novinara – čije je uspostavljanje bila ključna preporuka u prethodnim izvještajima.

 

Prijave za Italiju pružaju detalje o nekoliko napada na nezavisno novinarstvo od strane desničarske koalicijske vlade premijerke Giorgie Meloni tijekom 2023. godine. Među indikatorima koji su identificirani kao pogoršavajući signali vladavine prava u Italiji uključeni su oštar porast zlonamjernih tužbi protiv medija od strane vodećih vladinih ministara; alarmantan prijedlog zakona o kleveti koji je iznio vladajući koalicijski blok koji bi jako loše utjecao na slobodu medija; zakon koji zabranjuje objavljivanje transkripata odluka o pritvoru prije suđenja, što ozbiljno riskira ograničavanje novinarskog izvještavanja sa sudova, te eskalaciju političkog pritiska na javnu radioteleviziju RAI.

 

U međuvremenu, prijave za Češku Republiku, detaljno opisuju pozitivne pravne reforme koje je provela vlada desnog centra Petra Fiale, uključujući pozdravljene promjene koje su ojačale sustav za imenovanja nadzornih tijela javnog medijskog servisa i poboljšale zakon o sukobu interesa koji sprječava političare da posjeduju medije. Ova posljednja promjena prisilila je bivšeg premijera, Andreja Babiša, vođu oporbene stranke ANO, na prodaju medija Mafra, jedne od najvećih medijskih tvrtki u zemlji. Izvještaj navodi i nedostatak napretka u drugim područjima.

 

Nizozemskoj su prijave izrazile zabrinutost zbog medijskog pluralizma jer se nizozemski krajolik odlikuje visokom koncentracijom stranog vlasništva nad medijima. To je postalo očitije nakon nedavne najave da DPG Media namjerava preuzeti RTL Group. Nadalje, prijave također ističu nekoliko prijetnji slobodi medija i sigurnosti novinara, uključujući nedavni skandal s prisluškivanjem novinara de Correspondent od strane Državnog tužiteljstva; transnacionalno represiranje stranih i nizozemskih novinara; i porast SLAPP-ova i drugih oblika pravnog zastrašivanja kao što je zloupotrebljivačka tužba protiv Het Financieele Dagblad, što su partneri MFRR-a osudili. Prijave su se također usredotočile na nekoliko pozitivnih primjera, uključujući povećanje financiranja i kapaciteta za inicijativu sigurnosti novinara Persveilig.

 

Partneri MFRR-a nastavljaju podržavati Izvještaj o vladavini prava kao vrijedan alat koji povećava nadzor nad prijetnjama vladavini prava i slobodi medija i osnažuje civilno društvo i vlade država članica za promociju i provedbu vladavine prava u EU. Da bi se proces dalje ojačao, partneri MFRR-a pozivaju Komisiju da pruži detaljnije preporuke specifične za zemlju članicu na svim područjima, uključujući slobodu medija i pluralizam.

 

Te preporuke trebaju biti usmjerenije i pružiti primjere konkretne reforme i poboljšanja u područjima poput tijela za regulaciju medija, sustava državne podrške medijima, registra transparentnosti medija, te uspostavi tijela posvećenih jačanju zaštite i sigurnosti novinara.

 

Naše organizacije ostaju posvećene dokumentiranju, izvještavanju i podizanju svijesti o svim prijetnjama i napadima na slobodu medija, medijski pluralizam i nezavisno novinarstvo diljem bloka na našoj platformi Mapping Media Freedom i veselimo se nastavku rada konzorcija na praćenju, zagovaranju i podršci u 2024., stoji u priopće nju MFRR-a koje prenosi EFJ.

 

Izvor: https://www.snh.hr/sve-je-vise-prijetnji-slobodi-medija-u-europskoj-uniji/

Tagovi

Povezani tekstovi