Vesti

Dobitnici su novinarka agencije Beta Mirjana Pantić za najbolji tekst objavljen u štampanim medijima “Paradajz iz Martinaca sa EU diplomom”, novinar NTV Niša Nebojša Veličković za najbolji prilog u lokalnim medijima, te novinar Radio Beograda Ivan Jovanović zanajbolji radijski prilog. Nagradu su dobili i novinar Radio Zrenjanina Aranka Molnar za najbolji prilog na temu malih i srednjih preduzeća, kao i novinar Produkcijske kruće Mreža Aleksandra Krstić za najbolji televizijski prilog. „Važno je da građani budu informisani da bi mogli bolje da shvate prirodu i proces evropskih integracija”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, najavivši da će nagrađeni novinari boraviti od 26. do 30. januara u Briselu, gde će razgovarati sa predstavnicima EK, Evropskog parlamenta, te posetiti Misiju Srbije pri EU.


Mladi novinari mogu da se do 28. februara jave na konkurs za evropsku nagradu koji organizuje Generalni direktorat Evropske komisije za proširenje. Evropska nagrada za mlade novinare 2010. namenjena je novinarima i studentima žurnalistike, od 17 do 35 godina, koji mogu da predaju štampane, internet i radio publikacije objavljene između 1. oktobra 2007. i 28. februara 2010. godine. U svakoj zemlji koja učestvuje u takmičenju zvanične sudije će izabrati 36 nacionalnih pobednika. Internacionalni sudija će zatim izabrati tri najbolja rada u sledećim kategorijama: “Najoriginalniji članak”, “Najbolje istraživanje” i “Najbolji novinarski stil”. Svaki od tri pobednika će kao nagradu dobiti put u jedan od evropskih glavnih gradova po svom izboru. Učesnici se mogu prijaviti na konkurs na veb adresi – www.EUjournalist-anjard.eu.


Evropska komisija i špansko predsedniš tvo EU pokrenuli su juče u Madridu Evropsku godinu borbe protiv siromaš tva i socijalne isključenosti pod sloganom „Stop siromaštvu”. Španski premijer Hose Luis Sapatero rekao je da je špansko predsedništvo „itekako svesno ozbiljnih posledica krize u svetu i Evropskoj uniji”, podsetivši na to da je zbog krize osam miliona ljudi u EU ostalo bez posla. „Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti sastavni je deo izlaska iz krize. Oni najranjiviji u društvu prečesto budu najteže pogođeni posledicama recesije”, rekao je predsednik EK Žose Manuel Baroso, dodajući da bi Evropska godina borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti trebala biti „katalizator za podizanje svesti i jačanje zamaha za izgradnju više uključivog društva”. Podsetimo, evropske statistike pokazuju da 17 procenata žitelja EU, odnosno gotovo 80 miliona Evropljana, u ovom trenutku živi ispod praga siromaš tva.



 

Tagovi

Povezani tekstovi