Dugovi gase najstarije gradske novine

Trgovinski sud u Kraljevu pokrenuo je juče stečajni postupak u „Ibarskim novostima“. Najkasnije do sredine naredne sedmice Agencija za privatizaciju u ovoj firmi imenovaće stečajnog upravnika koji će rukovoditi ovom informativnom kućom, koja u svom sastavu ima regionalnu televiziju, lokalni radio i nedeljne novine. Zahtev za pokretanje stečaja stigao je od Poreske uprave koja „Ibarske novosti“ duži za 5,3 miliona dinara.


– To je samo deo duga, a ukupna dugovanja firme, što prema radnicima, što prema poslovnim partnerima i državi, iznose bezmalo šezdeset miliona dinara i preduzeće u ovom trenutku od postojećih prihoda ni približno ne može da ih namiri – kaže Zoran Knežević, koji je posle raskida ugovora o privatizaciji bio zastupnik državnog kapitala u ovom informativnom preduzeću.
Pretprošle godine „Ibarske novosti“ kupila je Dragica Tomić iz Novog Sada za bezmalo milion evra. Tomićeva, iza koje je prema nezvaničnim navodima stajao Ostoja Tegeltija, vlasnik vrnjačke „Morave“, nije ispunila ugovorene obaveze, pa je privatizacija ubrzo raskinuta. Firmu je nedugo potom napustio najveći broj uposlenih uz otpremnine. Od nekadašnjih 120 na platnom spisku je tako u tri medija ostalo 38 uposlenih. I onima koji su napustili firmu duguje se, međutim, po devet plata, dok je dug prema onima koji su ostali u preduzeću višestruko veći, tako da dugovi za zarade i doprinose premašuju dve trećine ukupnog duga.
– Firma ne raspolaže nekretninama, a popis tehnike i drugih sredstava koji su u posedu „Ibarskih“ napraviće tim koji postavi Agencija za privatizaciju – kaže Knežević.
Preostali radnici nekada ugledne informativne kuće završiće tako na evidenciji Nacionalne služe za zapošljavanje.
– Grad je nemoćan da više bilo šta uradi. Zahvaljujući našem zalaganju, država je obezbedila otpremnine za skoro polovinu zaposlenih koji su sporazumno napustili ovu informativnu kuću. Zakon nam brani da posedujemo elektronski medij, a u Kraljevu u ovom trenutku žive tri nedeljnika i jedne lokalne onlajn novine koje su uglavnom osnovali bivši radnici „Ibarskih“. Imamo i dve privatne televizije gde je uhlebljenje našao dobar deo radnika „Ibarskih“. Sa tim medijima ćemo se dogovoriti kako, u kom obimu i za koliko novca od planiranih sredstava grad može da im pomogne u informisanju Kraljevčana. Za te svrhe planirali smo do šest miliona dinara za ovu godinu – kaže Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva.
Pre no što su ušle u proces privatizacije, i to uglavnom na zahtev dela zaposlenih, „Ibarske novosti“ su iz budžeta grada dobijale više od 30 miliona dinara.


Srbo Trifunović

Tagovi

Povezani tekstovi