Velja Ilić izmislio napastvovanje ovaca

Posle dve godine ignorisanja zahteva novinara i Republičkog poverenika za informacije da objavi belešku o fizičkom nasrtaju na novinara Vladimira Ilića, koga je napao čuvar imanja Velimira Ilića u Kačulicama kod Čačka, policija u Čačku je tek juče saopštila da za to nisu imali dozvolu od MUP-a iz Beograda. Tadašnji ministar za infrastrukturu optužio je novinara Ilića da je „zlostavljao ovce na njegovom imanju“.


Načelnik čačanske policije Milovan Petrović otkrio je da ta policijska uprava skoro dve godine nije imala dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova da javnosti pruži na uvid službenu belešku o navodnom zlostavljanju ovaca na imanju tadašnjeg ministra za infrastrukturu Velimira Ilića u selu Kačulicama. Iako je sačinjena 4. oktobra 2007. službena zabeleška o fizičkom napadu na novinara „Večernjih novosti“ Vladimira Ilića u Kačulicama i njegovoj ulozi o „napastvovanju ovaca“ Velimira Ilića, Policijska uprava u Čačku je bila primorana da odbije zahteve novinarskih udruženja i Republičkog poverenika za informacije od javnog značaja da se taj dokument, po osnovu Zakona o dostupnosti informacijama, prezentuje javnosti. Juče je načelnik PU Čačak Milovan Petrović prvi put priznao da beleška nije mogla da bude objavljena, jer to nije odobreno u Ministarstvu unutrašnjih poslova.
– Mnoge stvari nisu zavisile od nas. U to vreme od resornog ministarstva nismo imali odobrenje da taj dokument pružimo na uvid javnosti. Kada je stiglo odobrenje, belešku smo dostavili UNS-u – izjavio je Petrović, čime su praktično potvrđene sumnje novinara da ja tadašnja garnitura Ministarstva policije, zapravo štitila svog kolegu iz koalicije Velimir Ilića.
On je, podsetimo, prilikom gostovanja na jednoj lokalnoj televiziji, optužio novinara Ilića da na njegovom imanju u Kačulicama nije bio kako bi fotografisao radove na izgradnji klinike za kardiovaskularne bolesti u tom selu, već da bi „napastvovao ovce“ sa njegove farme.
– Seljaci su mi prijavili da mi je taj novinar napastvovao ovce. Uhvatili su na delu jednog čoveka među ovcama, sa skinutim pantalonama. O tome čačanska policija ima službenu belešku – govorio je u to vreme tadašnji ministar za infrastrukturu.
Ispostavilo se, međutim, da je pomenuta službena beleška u stvari izjava koju je Dragan P. iz Kačulica dao policiji, nakon što ga je Vladimir Ilić prijavio zbog fizičkog napada 2. oktobra 2007. godine.
– Velimir Ilić me je zamolio da pripazim na imanje jer smo komšije, a na imanju mu se dešavalo više krađa građevinskog materijala. U poslednje vreme na farmi se pojavljuje i jedno mlađe lice koje zlostavlja ovce, koje skida pantalone ispod kolena i juri ovce po farmi i ispred štale… Kada sam video osobu koja fotografiše imanje, krenuo sam ka njemu i rekao mu da prestane sa fotografisanjem. On mi je rekao da je novinar, ali je meni više ličio na neku skitnicu ili narkomana i na lice koje ulazi na farmu i zlostavlja ovce. Malo oštrijim tonom sam mu naredio da napusti dvorište, ali nije bilo nikakvog fizičkog kontakta – naveo je u svojoj izjavi Dragan P.
Novinar Vladimir Ilić kaže da ni od koga posle svega ne očekuje izvinjenje i dodaje da je bilo jasno da je neko sa pozicije odakle je to mogao da učini, zabranio obelodanjivanje informacija u vezi sa ovim slučajem.
– Ispostavilo se da je sve što je ministar Velimir Ilić govorio bila notorna laž. To je znala čitava Srbija, ali su, nažalost, ćutali oni koji je trebalo da raskrinkaju tu neistinu – ističe novinar Vladimir Ilić.
Zvaničnici PU Čačak izjavili su da je slučaj Dragana P. koji je napao novinara prosleđen nadležnom organu za prekršaje.


Vladimir Nikitović

Tagovi

Povezani tekstovi