Danski izdavači i novinari prijavili Apple policiji

Slika: Canva
Slika: Canva

Nakon neprekidnih pokušaja da nateraju Apple da plati za korišćenje sadržaja danskih izdavača i novinara u svom vidžetu za vesti, danski nosioci prava ne vide drugi način osim da prijave Apple policiji

 

Apple je godinama pretraživao veb stranice danskih izdavača i koristio njihov sadržaj u svom vidžetu za vesti na Apple uređajima za dansko tržište. Apple nikada nije tražio dozvolu niti platio ni novčića. Nosioci prava su u protekle dve i po godine bezuspešno pokušavali da dođu do dijaloga sa Appleom. Apple je u pisanim odgovorima nekoliko puta jasno stavio do znanja da neće poštovati prava izdavača štampe u DSM direktivi (EU 2019/790) i njenom danskom transpoziciji. Zbog toga je neophodan policijski izveštaj.

 

Cilj DSM direktive je da podrži medijski pluralizam i demokratiju tako što će osigurati da agregatori vesti kao što je Apple doprinose ekosistemu od kojeg imaju koristi.

 

U današnjem digitalnom društvu, tehnološke kompanije kao što su Apple, platforme društvenih medija i usluge veštačke inteligencije snose značajnu odgovornost da osiguraju da se poštuju prava kreatora koji proizvode sadržaj.

 

Maria Fredenslund, izvršna direktorka Danske alijanse za prava: „Ako tehnološke kompanije žele da prikazuju i distribuiraju sadržaj danskih medija i novinara, jednostavno moraju dobiti dozvolu od nosilaca prava i platiti za to. Apple je kategorički odbacio svaki pokušaj da se uključi u dijalog o sporazumu sa nosiocima prava, ne ostavljajući nam drugu opciju osim da preduzmemo pravni postupak. Ne možemo sebi dozvoliti da čekamo 15 godina da sami dođu za pregovarački sto – to je previše važno.

 

Tine Johansen, predsednik Danskog udruženja novinara – mediji i komunikacija: „Kao predstavnik profesionalnih pisaca i fotografa, važno je da Dansko udruženje novinara pošalje jasnu poruku da je neprihvatljivo kada Apple ili drugi tehnološki giganti iskorišćavaju tekst i fotografije iz danskih medija. Kada se na ovaj način podriva ekonomija novinarskih medija, to dugoročno može ugroziti slobodnu štampu – a time i demokratiju u Danskoj.”

 

Christina Blaagard: predsednica Danskog udruženja medija: „Velika tehnologija je godinama bila divlji zapad na frontu IP-a. Da bi demokratije napredovale, potrebni su nam slobodni nezavisni provajderi kritičnih informacija, što zauzvrat zahteva zaštitu prava na taj sadržaj. Politička volja se pokazala da promeni status divljeg zapada, a mi kao nezavisni izdavači to podržavamo.”

 

Karen Rønde, izvršna direktorka DPCMO: „Velika tehnologija može slomiti demokratiju. Znanje i pouzdane informacije su naša najbolja odbrana. Zato su kreatori politike uveli ovo pravo. Zato smo danas prijavili Apple danskoj policiji zbog kršenja danskog zakona o autorskim pravima.”

 

Izvor: DPCMO

Tagovi

Povezani tekstovi