Uvodi se red u kablu

Beograd – Kablovski operator koji distribuira program u područjima u kojima 15 odsto stanovništva čine pripadnici jedne od nacionalnih manjina, obavezan je da besplatno emituje programe javnih servisa susednih zemalja na manjinskom jeziku.
Ovo je jedna od odredaba Nacrta pravilnika o načinu i uslovima izdavanja dozvola za emitovanje radio i televizijskog programa putem telekomunikacionih mreža, koji je postavljen je na sajtu Republičke radiodifuzne agencije (RRA), čime je stavljen na javnu raspravu.
Nacrtom pravilnika se propisuje da su operatori dužni da besplatno emituju i programe javnih servisa – Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine. Ovim dokumentom urediće se i oblast zaštite prava, jer će prilikom izdavanja dozvola operatori morati da prilože i dokaze o pribavljenim pravima za emitovanje određenog programa i važeće ugovore o zaštiti autorskih i srodnih prava. Kako bi se zaštitila prava domaćih televizija za emitovanje određenih programa, za emitere iz drugih država obavezna je i „overena izjava da će za programske sadržaje koji ne predstavljaju sopstvenu produkciju imati regulisana prava za emitovanje tih sadržaja na teritoriji Srbije“.
Naknade za emitovanje programa putem kablovskih sistema određivaće se prema broju priključaka. RRA je pozvala sve zainteresovane strane da u roku od 15 dana dostave svoje mišljenje, predloge i sugestije.
Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, kaže za Danas da će se ovim pravilnikom urediti način izdavanja dozvola za emitovanje programa u kablovskom sistemu, čime će se „uvesti red u ovoj oblasti“. Pravilnikom će se ujedno kontrolisati i sadržaj programa koji se emituje na ovaj način. 

Tagovi

Povezani tekstovi