NUNS: Osuda sramnog komentara lista Pančevac

Autor komentara, direktor i glavni urednik Pančevca Zoran Spremo, očigledno  nezadovoljan izveštavanjem B92 i TV Pančevo o poništavanju privatizacije pančevačkog nedeljnika, i posebno neprijateljski raspoložen prema konkurentskom lokalnom listu Pančevački pres centar, spekuliše da između ovih medija postoji “zajednički imenitelj” – inostrani fond MDLF.


“To je navodno neprofitna organizacija napravljena da finansijski podrži takozvane nezavisne i slobodne medije… I sve bi to bilo vrlo lepo kada bi se o MDLF-u znalo baš sve. A nije poznata samo jedna ‘sitnica’ – ko finansira taj neprofitni fond? Ljubitelji teorija zavere zbog toga mogu da tvrde bilo šta: od toga da novac potiče od CIA-e, ruske mafije, Vatikana, Al Kaide ili albanskih narkodilera s Kosova…”.


Krajnje zlonameran komentar ima lukav kraj: „Na kraju da odgovorim na pitanje iz naslova ovog teksta – zasad još ništa nije dokazano“.


 Ovaj tekst kao da je pisan devedesetih, u vreme opasnih podmetanja o stranim plaćenicima “u našim redovima” kojima se diktatorski režim Slobodana Miloševića obračunavao s nezavisnim medijima u Srbiji. Vremena se menjaju, ali ne i “ljubitelji teorija zavere”. Direktor “Pančevca” sigurno zna da Kodeks novinara Srbije, između ostalog, ukazuje da su “s novinarstvom nespojivi objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta, glasina…“, kao što mu je znano i da u javno objavljenu laž uvek neko poveruje – na štetu oklevetanih i na sramotu novinarstva.



Sekretarijat NUNS-a
 
U Beogradu 08. februara 2010.

Tagovi

Povezani tekstovi