Konkurs za istraživačke priče

Tako će se prijave za finansiranje istraživačkih priča primati zaključno do 15.februara 2010. godine i više neće biti produžavanja rokova. Ipak, postupak provere već poslatih prijava počeće danas, tako da će oni novinari, koji su ispoštovali rokove biti u prednosti, jer će imati mogućnost da u narednih nedelju dana dostave eventualne dopune svojih predloga. Ti kandidati biće posebno kontaktirani iz Centra.  


Pošto je pristigao veći broj prijava, veoma zanimljivo predloženih obrada društvenih problema i fenomena, ali koji ne odgovaraju pravilima ovog konkursa, podsećamo vas da se konkursom traže  NOVE  i ORIGINALNE teme u kojima novinari odlaze iza vesti, duboko i sistemski istražuju neku temu od JAVNOG INTERESA. Te teme često uključuju KRIMINAL, KORUPCIJU, ili neke druge NEZAKONITOSTI, predočavajući ono što su određene osobe, kompanije, ili vladine institucije želele da PRIKRIJU od javnosti. Posebno su preporučene inovativne metode u izveštavanju, kao što je korišćenje CAR tehnika. Nije dovoljno uraditi “ISTRAŽIVANJE” bilo koje pojave u društvu i po uzoru na naučno-istraživački rad predstaviti rezultate “istraživanja”, već je veoma važno dokazati neku nezakonitost, nemar i nebrigu državnih organa, korupciju, ili kriminal.


Popunjeni prijavni formular sa kopijom jednog prethodno objavljenog novinarskog rada (novinski tekst se može poslati elektronski sa web adresom ili u pdf formatu, dok radijski ili televizijski prilog treba postaviti na neki server, kao što je Youtube i poslati uz aplikaciju) i kraćom biografijom treba dostaviti na e-mail [email protected] ili preporučenom poštom na sledeću adresu:


Nezavisno udruženje novinara Srbije – Centar za istraživačko novinarstvo


Resavska 28/II


11000 Beograd


uz napomenu: konkurs IR


Aplikacioni formular se može preuzeti sa sajta www.cins.org.rs


 


Molimo vas da ovu informaciju prosledite kolegama, koji bi bili zainteresovani da konkurišu.



Puno pozdrava,
Djordje Padejski,
Nezavisno udruzenje novinara Srbije,
sef Centra za istrazivacko novinarstvo
tel/fax: + 381 11 3343255
email: [email protected]

Tagovi

Povezani tekstovi