Puj pike ne važi

Knjige su siguran trag o vremenu. Neko će ih čitati i kad nas ne bude i suditi o nama. Lepo je i što istaknuta novinarska pera ne propuštaju da upute reči hvale knjizi i autoru. Pohvale kolega su najređe.
Ali, zašto su i Slaviša Lekić i Nataša Odalović oduševljeni što su na promociji učestvovali Žika Nikolić (RTS) i Tanja Vojtehovska (Pink)? Panović o njima u kolumnama govori kritički. Zašto su se oni odazvali njegovom, ili pozivu organizatora, da učestvuju na promociji knjige? Ko sa njihovim učešćem dobija, a ko gubi?
Ne jednačim ih. Žika Nikolić je novinar koji povlađuje ukusu neprosvećene Srbije. Grešan je zato što arči TV vreme javnog servisa koje bi valjda trebalo da se upotrebljava za prosvećivanje naroda. Tanja Vojtehovska je mnogo malignija pojava. Njena TV misija je da privikne gledaoce/gledateljke da svako ponižavanje ima cenu, da je novac ekvivalent za sve, da je šokiranje i skandalizovanje smisao novinarstva, da je za put ka uspehu dovoljno poslušničko sleđenje licencnih šablona.
I kad dva lika, o kojima je mutatis mutandis i u Panovićevim kolumnama to rečeno, prihvate da učestvuju u promociji knjige koja ih zapravo izvrgava ruglu, znači samo da su se dobro preračunali. Njihova logika je jasna. Ako smo tamo, znači tu i pripadamo. Važno je samo da smo VIP (vrlo važne osobe), u klubu poznatih. Puj pike ne važi.

Tagovi

Povezani tekstovi