Konstituisan Upravni odbor Saveta za štampu

Na konstitutivnoj sednici potvrdjenji su predlozi osnivača Asocijacije medija, Lokal Pressa, NUNS-a i UNS-a i za članove saveta su izabrani: Dragan Bujošević, Manojlo Vukotić, Srđan Radulović, Safeta Biševac, Dimitrije Boarov, Ljiljana Smajlović, Petar Jeremić i Vladan Filipčev. Mandat članova upravnog odbora Saveta za štampu je četiri godine koliko će trajati i mandat njihovih zamenika: Tamare Skroze, Filipa Švarma, Milorada Ivanovića, Aleksandra Đivuljskog, Slaviše Lekića, Slobodana Stojičevića, Stojana Markovića i Branka Žujovića.


 Upravni odbor saveta za štampu doneo je odluku o raspisivanju javnog poziva za izbor tri člana (i tri zamenika) koji će predstavljati javnost u radu Komisije za žalbe Saveta za štampu. Ovaj poziv biće objavljen na stranicama dnevnih listova okupljenih oko Asocijacije medija u utorak, 16. februara 2010. godine i otvoren je 30 dana od dana objavljivanja. Nakon izbora predstavnika javnosti biće konstituisana komisija za žalbe u čijem radu će učestvovati i članovi Upravnog odbora i njihovi zamenici.


 Savet za štampu je samoregulatorno telo koje će se baviti praćenjem poštovanja Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima i rešavanje predstavki pojedinaca i institucija povodom konkretnih sadržaja štampanih medija. Savet za štampu baviće se i medijacijom između oštećenih pojedinaca, institucija i redakcija i iznošenjem javnih opomena u slučajevima kada je konstatovano kršenje etičkih standarda utvrđenih Kodeksom novinara Srbije.


 Konstitutivnoj sednici Saveta za štampu prisustvovao je i Hakon Blankenborg ambasador Norveške u Beogradu, zemlje koja je dala značajan doprinos u  formiranja Saveta za štampu.

Tagovi

Povezani tekstovi