Povratak na državne jasle

Agencija za privatizaciju je 22. januara raskinula ugovor s vlasnicima, a kao razlozi navedeni su neplać æanje dospelih rata, neodržavanje kontinuiteta poslovanja, te nepoštovanje socijalnog i investicionog programa.
Odgovor na pitanje zašto jedan od dva lokalna lista nije izašao iz štampe tražili smo od direktora i glavnog i odgovornog urednika Dalibora Bubnjevićæa, koji istič e tehničke probleme u novosadskoj štampariji. Prema njoj, kaže Bubnjević, „Kikindske“ redovno izmiruju obaveze i novine će izaći već danas pre podne. Protekle godine one su kasnile dva puta, a i tada su tehnički razlozi navedeni kao uzrok. Vlasnicima je Agencija za privatizaciju poslala dopis o raskidu ugovora, a Akcijski fond obaveštenje da je 70 odsto kapitala, koji je bio predmet privatizacije, preneto u njegov portfelj.
– Znači, zbog neispunjenih obaveza kupca koji je preuzeo državni kapital „Kikindskih“, akcije su vraćene državi. Direktor Fonda uskoro će imenovati i privremenog zastupnika kapitala, a do tad će se „Kikindske“ ponašati kao zaseban pravni subjekt – ističe Bubnjević.
Iako je privatizacija poništena, postojeći vlasnik i dalje ima udeo u vlasništvu kupljenom nakon aukcijske prodaje, pa je neophodno, tvrdi Bubnjević, sačekati da se vidi kako će se država ponašati i kakav dogovor postić i s konzorcijumom koji je kupio 70 odsto akcija „Kikindskih“. Većinski kapital ovog nedeljnika prodat je na aukciji 2007. i tad je u listu bio zaposlen 21 radnik. Trenutno ih je devetoro, od kojih su većina novinari.
– Pre pola godine, u dogovoru s državnim organima i Agencijom za privatizaciju, odlučeno je da se sprovede poseban program racionalizacije i isplate minimalnih zarada jer novine nisu poslovale proftabilno, pa bi nakon toga mogli imati i veće zarade – kaže direktor, i dodaje da „Kikindske“ trenutno imaju pozitivan računovodstveni saldo, ali problem su nagomilani dugovi i neraščišćeni odnosi.

Tagovi

Povezani tekstovi