Matić: Digitalizacija će koštati od 20 do 50 miliona evra

„Digitalizacija televizije trebalo bi da nas učini ravnopravnima sa ostalim razvijenim zemljama“, rekla je Matić na konferenciji za novinare posvećenoj novim trendovima u medijima i podsetila da je Strategija prelaska, doneta prošle godine, u skladu sa najsavremenijim standardima za proizvodnju i emitovanje digitalnog televizijskog programa.


Prema njenim rečima, osnovano je preduzeće koje će se baviti emitovanjem signala za sve emitere koji imaju dozvole.


„To će biti jedinstvena mreža koja će smanjiti troškove medijskim kućama koje neće morati da razvijaju sopstveni sistem emitovanja i predajnika“, istakla je ministarka Matić.


Neophodno je da se napravi i nova predajnička mreža, kao i da se nabavi nova oprema koja će emitovati signal u digitalnom formatu, ukazala je ona.


Kada je reč o nabavci uređaja koji omogućavaju emitovanje digitalnog signala na televizijskim prijemnicima, Matić je objasnila da prvenstveno od stanja budžeta zavisi da li će nabavka biti subvencionisana samo za građane koji su socijalno ugroženi ili i za sve pretplatnike javnog servisa.


Govoreći o pogodnostima digitalizacije, Matić je istakla da će digitalizacija prvenstveno biti izazov za medijske kuće, jer će im omogućiti da ponude različite usluge koje do sada nisu mogli.


„Televizija više neće biti linearna kao sada, jer će imati različite sadržaje koje će gledaoci moći da dobijaju na zahtev, a ne da ih gledaju samo onda kada se emituje“, objasnila je ona.


Kada je reč o digitalizaciji radija, još uvek ne postoji saglasnost o standardima ni na nivou EU, rekla je Matić i dodala da implikacije digitalizacije radija nisu tako ozbiljne kao što su ozbiljne implikacije digitalizacije televizijskog programa.


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi