Kušner je trebao da odgovori na postavljeno pitanje

Umesto da odgovori na postavljena pitanje o trgovini organima otetih na Kosovu u vreme kada je rukovodio UMNIK-om i saznanjima o Žutoj kući Kušner je Ničića nazvao ludakom i bolesnikom koji treba da se leči.


Nesporno je da sadašnji šef diplomatije, koji je i lekar po profesiji, ima pravo da odbaci sumnje koje ga dovede u vezu sa jednim od najvećih skandala i zločina počinjenih tokom  njegovog rukovođenja Medjunarodnom misijom na Kosovu, ali ta namera i bojazan ne smeju biti praćeni uvredama na račun novinara. Treba li ikoga podsećati da nisu novinari izmislili aferu, već je trgovina organima otetih predmet istrage u koju su uključeni i odgovarajući organi medjunarodne zajednice?


Francuska je zemlja koja se ponosi slobodom štampe i stepenom demokratije i njen visoki predstavnik ne može sebi dozvoliti da uvredljivim ophodjenjem prema izveštačima dovodi u sumnju, s jedne strane, ta dostignuća, a s druge napore i medjunarodne zajednice i Srbije da se utvrdi istina o zločinima počinjenim na Kosovu.


NUNS zahteva objašnjenje Francuske za Kušnerovo ponašanje koje prevazilazi sve dopustive okvire i izražava nadu da se slični ekcesi neće ponoviti. 


U Beogradu, 2. marta 2010.

Tagovi

Povezani tekstovi