Kurs „Prava medijskih profesionalaca“ biće održan 19. marta 2010.

Prava medijskih profesionalaca



Trajanje: 1 dan, 10:00 – 16:00


 


Radni odnosi u Srbiji nisu uređena oblast što poslodavci često koriste da bi izbegli svoje obaveze prema zaposlenima. Kada je u pitanju medijska industrija, alarmantna je činjenica da sami medijski profesionalci ne poznaju svoja prava, niti kako da ih zaštite i ostvare u situacijama kada poslodavci izbegavaju svoje osnovne obaveze poput isplate plata, plaćanje doprinosa i poštovanje zakonom propisanih rokova i dužnosti. Kurs Prava medijskih profesionalaca će polaznicima ponuditi ne samo osnovne informacije o radnim pravima generalno, pravima u kontekstu Krivičnog zakonika i Zakona o javnom informisanju, već i odgovore na sledeća pitanja:  


 




    • Na šta treba obratiti posebnu pažnju prilikom potpisivanja ugovora sa poslodavcem?

 




    • Kako privatizacija medija utiče na status radnika u njemu?

 




    • Na koji način treba odgovoriti na različite vrste pritisaka od strane poslodavca (pretnje, mobing, profesionalno degradiranje itd.)?

 




    • Kada se treba pozvati na Krivični zakonik RS?

 




    • Koji su efekti Zakona o javnom informisanju po zaposlene u medijima?

 




Šta ćete dobiti pohađanjem ovog kursa


 


Kurs Prava medijskih radnika  nudi praktični osvrt na Zakon o radnim odnosima RS, Zakon o javnom informisanju kao i obilje praktičnih vežbi i pravnih saveta nakon kojih ćete biti u stanju da „sprečite a ne lečite“ kršenja svojih prava. Kurs će razjasniti nedoumice vezane za radna prava i ojačati vašu poziciju prilikom pregovora sa budućim, trenutnim ili bivšim poslodavcem.


 




Kome je namenjen ovaj kurs


 


Ovaj kurs namenjen je kako mladim medijskim profesionalcima koji tek ulaze u medijsku industriju, tako i starijim kolegama koji žele da saznaju što više o svojim pravima kako bi ih zaštitili ili, ukoliko su već ugrožena, saznali koje korake treba da preduzmu da bi ih ostvarili.


 




Trener i tvorac kursa


 


Snežana Đokić, advokatica


 


 


Uslovi učestovanja


 


Zbog finansijskih ograničenja, kurs Prava medijskih profesionalaca  koji će se održati 19. marta 2010. godine otvoren je samo za novinare iz Beograda*. U predstojećem periodu NUNS će organizovati serijal seminara po većim gradovima Srbije o čemu će članovi biti naknadno obavešteni.


 




Maksimalni broj učesnika: 12


 


Ukoliko ste zainteresovani za kurs kontaktirajte Maju Vasić-Nikolić, na majavn@nuns.rs  do utorka, 16. marta 2010. godine.


 


Kurs će se odžati u prostorijama NUNS-a, Resavska 28/II sprat.


Polaznicima će biti poslate detaljne informacije o kursu naknadno.


 


Ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa kursom, pozovite Sekretarijat NUNS-a na broj telefona 3343 255.


 


*NUNS, nažalost, nije u stanju da isplati putne i druge troškove potencijalnim polaznicima van Beograda.



Tagovi

Povezani tekstovi