Utakmica

Značajan pečat na uređivačku politiku ovog nedeljnika od početka daje Dragoljub Žarković, koji je od 1991. glavni urednik.
Vreme provedeno u „Vremenu“ deli na „dva poluvremena“ – jedno do 5. oktobra 2000, a drugo nakon toga. Iako pre 2000. niko ništa nije smeo da objavljuje, Žarković tvrdi da je drugo poluvreme ipak teže u profesionalnom smislu. U budućnosti sebe vidi u „Vremenu“, jer se, kako kaže, vezao za sudbinu ovog „projekta“ i uživa u tome. Za „Vreme“ kaže da će u narednom periodu biti relevantan štampani proizvod, koji će biti „isključivo srpski“.
Dragoljub Žarković je rođen 1951. godine u Beogradu, gde je i diplomirao na novinarskom smeru Fakulteta političkih nauka. Pre „Vremena“ je bio novinar i urednik u novinskim kućama „Politika“, od 1974. do 1987, i u „Borbi“ do 1990. Autor je više televizijskih emisija i projekata i dobitnik mnogih novinarskih nagrada. Od 2000. godine predavao je na Fakultetu političkih nauka na kursu istraživačkog novinarstva. Ove godine „odmara se“ od predavanja, a, kako kaže, još nije doneo definitivnu odluku da li će nastaviti predavački angažman.
Veliki je pobornik teorije da, sem šest osnovnih novinarskih pitanja – ko, šta, gde, kada, kako i zašto, treba uvesti i sedmo, a to je „U čijem je to interesu?“ Ovo pitanje smatra ključnim za ozbiljno novinarstvo.
Voli da čita „svaku literaturu koja, osim što je dobro napisana, ima neku radnju, kao što su dela Dostojevskog. Od filmskih žanrova ne voli jedino ljubavne komedije, a omiljeni film mu je „Pirati sa Kariba“.
Ima petoro dece iz dva braka i četvoro unučadi, dok je „peto na putu“.


Bojan Cvejić


 

Tagovi

Povezani tekstovi