Novinarka koja se nije plašila: Tri decenije od smrti Dade Vujasinović, porodica veruje da je ubijena

dada-vujasinovic

Prošlo je tačno 30 godina od smrti novinarke Dade Vujasinović. Iako zvanična istraga pokazuje da se radi o samoubistvu, porodica i dalje veruje da je u svom stanu ubijena. A šta se tada zaista dogodilo i dalje je pod velom tajne. Advokati i novinari koji slučaj prate od samog početka kažu da je glavni problem to što su ključni dokazi smrti – prikrivani.

 

Olja Bećković: Kako se ne plašite?

 

Dada Vujasinović: Ne znam kako to da Vam objasnim, jednostavno se ne plašim.

 

A da se nije plašila, pokzivala je najpre kao izveštač sa ratišta, pisala o korupciji i organizovanom kriminalu u vreme devedesetih. U trenutku kada je u svom stanu 8. aprila 1994. pronađena mrtva, radila je na temi – šverca oružja. Istraga je tada pokazala da je reč o samoubistvu. Međutim, u tu verziju porodica Dade Vujasinović i dalje ne veruje.

 

„Ući sad u tu priču ubistvo, samoubistvo, nesrećan slučaj to je u stvari zamka, to je to, to je zato trebalo tako da bude, to je tako moralo da bude da bismo mi sada o tome pričali. Sama rekonstrukcija u smisli šta se tu stvarno desilo za nekoga ko zna svoj posao to ne bi trebalo da bude mnogo komplikovano“, smatra sestra Dade Vujasinović Aleksandra Vujasinović.

 

Ispostaviće se da je slučaj, ipak, „prerastao“ u komplikovan. Oni koji smrt novinarke prate od početka, kažu da su tadašnje službe celu priču otežale već u startu.

 

„Ništa nisu uradili od prvog do poslednjeg momenta, sem što je rađeno sklanjanje dokaza, da se baci sumnja na neko određeno lice, to je moglo u tim trenucima eventualno, ali uviđaju nije prisustvovao istražni sudija što je skandalozno već u tom momentu bilo, nisu uzeti otiscni DNK prstiju na pušci“, rekao je advokat porodice Dade Vujasinović Branislav Tapušković.

 

„Sećam se izjave 2012. pre nego što je došla ova vlast, tadašnje i sadašnje glavne tužiteljke Zagorke Dolovac, koja je tada još izlazila u javnost, baš se obratila povodom godišnjice smrti Dade i rekla da postoji napredak u istrazi, da je dokazano da je u pitanju samoubistvo i evo 12 godina kasnije mi smo na istom, sem što institucije ćute kao što su ćutale i devedesetih godina“, kaže novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić.

 

Za smrt Dade Vujasinović, vezivano je nekoliko verzija. Zvanična – u vreme Slobodana Miloševića, je pokazala da je novinarka izvršila samoubistvo, pucanjem u grudi iz lovačke puške. Porodica je tada angažovala privatnog balističara, koji je utvrdio da je na fotelji, osim Dadine, bila još jedna krvna grupa. Istraga je do sada obnavljana nekoliko puta, ali bez konačnog epiloga.

 

„Znam da je ona do poslednjeg trenutka, apsolutno sam u to 100 posto sigurna, radila ono što je volela i živela na način na koji je smatrala da treba da živi – život dostojan čoveka za koga je smatrala da ona treba da bude“, kaže Aleksandra Vujasinović.

 

San o tome prekinut je pre tačno 30 godina.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi