Zadovoljne i gazde i novinari

Privatizacija ovog regionalnog nedeljnika upravo je završena ovih dana – kada je uplaćena i poslednja rata obaveza prema Agenciji za privatizaciju. Konzorcijum privatnih lica, koji je u decembru 2004. godine kupio Novinsko izdavačko preduzeće „Sremske novine” iz Sremske Mitrovice za 85.000 evra, a početna cena bila je 16.000 evra, uspeo je da od gubitaša napravi profitabilnu novinu, da izmiri sve obaveze i da tehnički, odmah u startu, dobro opremi redakciju.
Gotovo sve privatizacije u Sremskoj Mitrovici su veoma loše odrađene, raskidani su ugovori, otpuštani radnici, jedino je ova izdavačka kuća uspešno prebrodila sve privatizacione krize.
U trenutku kada je konzorcijum kupio ovo preduzeće u njemu je bilo 19 zaposlenih i iskazan gubitak u završnom računu za 2004. godinu. Danas ovde radi 15 radnika, a četvoro radnika je otišlo redovno u penziju, tako da nije bilo ni otpuštanja zaposlenih. Pored 15 stalno zaposlenih tu su i tri novinara-pripravnika, pa je očigledno da vlasnici računaju i na podmlađivanje redakcije.
Kada smo kupili novine, list je izlazio na 16 crno-belih strana, a danas štampamo 32 strane, od čega je polovina u koloru. Kada smo preuzimali novine bili smo svesni svih teškoća koje će nas pratiti. Ulagali smo u tehničko opremanje redakcije, u nabavku vozila, a prve tri godine smo poslovali sa gubitkom. Verovali smo da će se to promeniti nabolje i evo, već tri godine nemamo gubitaka. Prati nas nelikvidnost kao i sva ostala preduzeća, ali zarade smo i ove godine, kada je najteže, isplaćivali redovno – kaže direktor i jedan od šest vlasnika „Sremskih novina” Dragan Đorđević.
Danas „Sremske novine” i pored svih teškoća i besparice, imaju prodati tiraž od oko sedam hiljada primeraka, prosečna zarada zaposlenih je 32.000 dinara, s čim je nezadovoljan i direktor Đorđević, ali kaže da za sada nema uslova za povećanje plata. U 2008. godini „Sremske novine” su dobile i nagradu udruženja „Lokal pres” za unapređenje i inovacije u ovom listu, ali i uspešno poslovanje, jer su sve kontrole iz Agencije za privatizaciju prošle bez ikakvih primedbi.


S. Bojović

Tagovi

Povezani tekstovi