Ne pucajte u glasnika

Posle skupštinskog „brifinga” na kojem su pojedini izveštači optuženi da ruše ugled parlamenta, stigla je ruka pomirenja u vidu „partnerstva” političara i novinara.


Međutim, uloga novinara je sve drugo samo ne partnerstvo s vlašću. Novinari upravo treba da budu korektor vlasti, da postavljaju pitanja, istražuju, kritikuju i podsećaju političare šta su uoči izbora obećavali, a šta su ili nisu uradili.


To što neretko objavljujemo „loše” vesti, ne znači da bi trebalo ubiti glasnika koji takve vesti donosi. Jer glasnik, novinar, nije proizvođač takvih vesti već samo izvestilac, pouzdan svedok s lica mesta. Jedino tako i on i novine za koje radi mogu steći i zadržati poverenje čitalaca.


Pošto je pojedinim političarima izgleda lakše da uređuju novine nego da uređuju Srbiju, odnosno svoj region ili grad, obrušili su se žestoko na naše novine. Zameraju nam da smo „protiv njihovog zalaganja za decentralizaciju, demokratizaciju, demonopolizaciju, za evroatlantske integracije”.


Ovakav otpozdrav „Politici” stigao je od Koalicije „Zajedno za Šumadiju” iz Kragujevca. Dok je „Politika” rečju i slikom svedočila o otvaranju novih gradilišta u tom gradu sve je bilo u redu. Kada smo, međutim, posle godinu dana počeli da postavljamo pitanje zašto nije urađeno to što je obećano, postali smo „oružje” pojedinih centara moći, kako se navodi u nepotpisanom pamfletu ove koalicije koji se deli po Kragujevcu.


Umesto argumenata upućene su nam diskvalifikacije, kako novinama, tako i našem dopisniku. Nije osporen sadržaj tekstova, već se osporava autor i njegov psihološki profil. Uz to ide tvrdnja da se pisanjem o tome ko je sve najavljivao investicije u gradu, a nije ih realizovao, nanosi šteta Kragujevcu.


Znači, štetu nanosi novinar koji svedoči, a ne političari koji su davali olaka obećanja svojim sugrađanima, a nisu ih ispunili.


Činjenice su, međutim, neumoljive, svidelo se to kome ili ne. Na čitaocima je, u ovom slučaju na građanima Kragujevca, da sude o našim novinama i novinarima, a na biračima da sude političarima. Oni će prosuditi i presuditi ko doista nanosi veću štetu Kragujevcu – mi ili neko iz Koalicije „Zajedno za Šumadiju” ko nije imao hrabrosti da se potpiše ispod pamfleta protiv „Politike” i njenog dopisnika. Umesto zaključka, valja podsetiti na reči Duška Radovića: „Gospodo političari, ne napadajte novinare, objaviće sve što ste rekli.” A mi smo samo to i činili.


Radmilo Kljajić

Tagovi

Povezani tekstovi