Predstavnici Koalicije za slobodu medija razgovarali sa novosadskim studentkinjama o viziji u medijima 2040.

Izvor:NUNS
Izvor:NUNS

Grupa studentkinja novinarstva i komunikologije iz Novog Sada razgovarala je danas sa predstavncima Koalicije za slobodu medija koju su činili Sara Petković (Asocija medija), Perica Gunjić (Cenzolovka) i Tamara Stevanović (NUNS).

 

U oktobru 2023. godine pokrenut je projekat „Mediji 2040: Osnaživanje mladih zagovarača za slobodu medija na Zapadnom Balkanu“. Ova mreža okuplja oko 40 studenata novinarstva i komunikologije iz Novog Sada, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skadra i Skoplja koji su zajedno radili na predviđanju budućnosti medija 2040. godine. Tokom procesa organizovali su onlajn forume sa novinarima i stručnjacima za medijsku politiku i poslovanje. Kroz interaktivni i inkluzivni proces, uz profesionalno vođenje, formulisali su viziju, kao i izazove koji im mogu pomoći da je ostvare.

 

Vizija mladih novinara je da će u 2040. godini profesionalni i nezavisni novinari biti bezbedni i slobodni od neprimerenog uticaja. Etički korišćena tehnologija igra ključnu ulogu u pomaganju medijima da ispune svoju dužnost prema javnom interesu i budu glas građana za društvo koje je dobro informisano, inkluzivno i demokratsko. Prema njihovim mišljenju tehnologija će kao moćno sredstvo za unapređenje novinarskog rada i javne komunikacije i koristiće se etički – poštujući privatnost, tačnost, i autentičnost.

 

Zaključak studenata je da kroz zajedničke napore u rešavanju urgentnih izazova zainteresovane strane mogu raditi na stvaranju okruženja u kojem novinari mogu slobodno da rade, a da se tehnologija koristi etički, a da mediji služe kao katalizator inkliuzivnih i istinski demokratskih društava.

 

Tagovi

Povezani tekstovi