Četri decenije studija B

Osnovan iz potrebe da bude drugačiji, Studio B, na kome je rad bio način života, i do danas je zadržao svoj specifični duh, a tome u prilog govori i veoma posećena konferencija za novinare koja je juče održana na 23. spratu Beograđanke.
Prema rečima Aleksandra Timofejeva, generalnog direktora i glavnog i odgovornog urednika, program obeležavanja jubileja trajaće mesec dana, sve do 15. aprila, sa nizom prigodnih emisija. Jubilej koji u našoj sredini nije mali (među elektronskim medijima, samo RTS može da se pohvali većim) prilika je da Televizija Studio B ispromoviše svoj radio, pa će gledaoci svakog jutra moći da slušaju Duška Radovića, njegove priče i savete. Juče je takođe počeo i serijal u kome će govoriti 150 ljudi koji su na neki način učestvovali u razvoju Studija B, dok će se na radiju svakodnevno emitovati kviz „Tačan odgovor je uvek pod B”.
Zvanično, četrdesetogodišnjica je 1. aprila kada će biti održan koncert u Domu omladine koncipiran, prema rečima Slobodana Konjovića, muzičkog urednika, kao sećanje na muziku koja se svih ovih godina slušala na Studiju B. Karte za slavljenički koncert biće deljene gledaocima i slušaocima kroz programe radija i televizije. Inače, Slobodan Konjović, koji radi u Studiju B od njegovog osnivanja, kaže da je za njega Studio B sloboda, kreativnost i eksperiment i da nikada nije došao u iskušenje da napusti ovaj medij.
Među onima koji su verni Studiju B je i Velja Pavlović, urednik kulturno umetničkog programa, i autor emisija „Nivo 23” i „Duhovnici”, koji je juče govorio o specifičnoj vezi između Studija B i njegove publike.
Radio Studio B je bio prva radio-stanica u bivšoj Jugoslaviji van sistema državne Radio-televizije Beograd (sada RTS-a). Osnovala ga je 1970. godine grupa novinara dnevnog lista „Borba” (Dragan Marković, novinar, Slobodan Glumac, tada direktor „Borbe” i Nebojša Tomašević, direktor magazina „Jugoslovenska revija”). Zamišljen kao informativna, obrazovna i zabavna srednjotalasna stanica, vrlo brzo po osnivanju postao je „opštenarodna pojava” i izazvao „zemljotres”. Na konferenciji za novinare Slobodan Konjović je podsetio da je Dragan Marković, jedan od osnivača, bio pre toga dopisnik „Borbe” iz SAD gde je postao opsednut idejom o nezavisnom novinarstvu.
Drugi važan datum u istoriji ove medijske kuće je 28. mart 1990. kada je osnovana Nezavisna televizija Studio B. Mada je televizija osnovana u najtežem periodu naše novije istorije u kome je zbog imidža liberalne stanice bio prvi na udaru tadašnjih vlasti, ipak je, kada se pogleda celokupna istorija Studija B, kako reče Aleksandar Timofejev, bilo „više dobrih godina nego loših i više srećnih nego nesrećnih”.
Posle svega, Studio B je danas „ponovo na nogama”. I, kako je poručio Jugoslav Pantelić, izvršni direktor televizije:„I kad mislimo da je sve najbolje, uvek je potreban Studio B.


G. Popović

Tagovi

Povezani tekstovi