Tužilaštvo zainteresovano za Subotićeve izjave

Izjava Stanka Subotića, optuženog za šverc duvana, koju je dao u telefonskom razgovoru u emisiji „Intervju sa Jugoslavom Ćosićem” Televizije B 92, o finansiranju kupovine „Luke Beograd” i kompanije „Novosti” zainteresovala je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.
Kako je izjavio Miljko Radisavljević, specijalni tužilac, Subotićeva izjava, pod određenim uslovima, može biti značajna sa aspekta mogućeg postupanja tužilaštva.
Tužilac ocenjuje da, pre svega, treba ispitati da li je informacija koju je Subotić saopštio tačna.
„To ne bi trebalo da bude veliki problem, jer o tako visokoj novčanoj transakciji, koja se meri sa više desetina miliona evra, izvesno je da postoji trag u odgovarajućoj poslovnoj dokumentaciji banaka i privrednih subjekata. Ukoliko takva transakcija nije evidentirana, to bi ukazivalo da se radi o transakciji obavljenoj gotovim novcem. To onda otvora pitanje porekla novca i mogućeg krivičnog dela pranja novca”, saopštio je tužilac Radisavljević.
Prema njegovim rečima, moguće je i da je reč o krivičnom delu prevare, ali i o poslovnim odnosima između privrednih subjekata. To, dodaje tužilac, u ovom trenutku nije poznato, s obzirom na to da Subotić nije podneo krivičnu prijavu protiv bilo koga, zbog krivičnog dela počinjenog na njegovu štetu.
„Zbog toga nije moguće ni komentarisati medijske izjave osobe koju Tužilaštvo za organizovani kriminal optužuje da je krivičnim delom stekla imovinsku korist na štetu budžeta i građana Srbije u iznosu od više od 56.000.000 nemačkih maraka i 8.000.000 dolara. Tužilaštvo za organizovani kriminal postupaće u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i nadležnostima”, zaključuje tužilac Miljko Radisavljević.
Podsećamo, Stanko Subotić uključio se u ponedeljak u emisiju autora Jugoslava Ćosića, u kojoj je gost bio Nebojša Medojević, lider crnogorskog Pokreta za promene. Subotić je, u telefonskom razgovoru, navodno iz Ženeve, optužio Medojevića da je plaćenik biznismena Milana Beka, navodeći i to da su ga Beko i Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga” prevarili za 50 miliona evra, od kojih su kupili „Luku Beograd” i „Večernje novosti”. 


D. Čarnić 

Tagovi

Povezani tekstovi