Manojlo Vukotić: Bodo, žao mi je što sam vas upoznao

VAC je pre dva dana saopštio da je sa Vukotićem 2002. potpisao ugovor o konsultantskim uslugama prema kojem bi on dobio pola miliona evra u slučaju da VAC kupi „Novosti“.


Vukotićevo pismo (kompletno na www.pressonline.rs) objavljujemo uz određena redakcijska skraćenja.
Canetova veza
– Funkcija po kojoj ste prvo postali poznati bila je koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Proslavili ste se što ste to područje uspešno destabilizovali. Zbog neuspešne misije smenjeni ste 2001. Kao propali političar ušli ste na medijsko polje. Krenuli ste u osvajanje medijske scene osiromašenog Balkana i pošlo Vam je za rukom da ga osiromašite još više! To je rezultat Vašeg decenijskog rada u Srbiji.
Sada ste u velikoj nuždi. Vaši poslovi, odrađeni sa ljudima koje država Srbija traži uz pomoć crvenih Interpolovih poternica, kao što su Stanko Subotić i Darko Šarić, izbijaju na videlo, prepoznati su i na tragu policijskih i sudskih razrešenja. Vi sada poričete da ste se sa njima maltene poznavali, a istovremeno obelodanjujete da ste poslove u ovoj zemlji odrađivali uz Canetovu pomoć, preko njegovih uglednih političkih prijatelja! Vama je on bio spona i most da kupujete novine, prodajne mreže, kioske i ko zna šta još sve ne. U golemom strahu, da biste sakrili tragove prljavog novca i transakcija, Vi, nervozno i histerično, pokušavate da izmišljenim i falsifikovanim dokumentima, uvučete u Vaše kolo što više ljudi. Tako, eto, sada i mene uvlačite u Vašu pocepanu mrežu – navodi Vukotić.
On dodaje da je sa Hombahom 2002. „uspostavio pregovaračke veze“, ali na „izričitu preporuku prvog čoveka tadašnje Srbije“ i želju samog Hombaha.
– Sa mnom ste sklopili ugovor, ne poričem, o uslugama konsaltinga krajem 2002. U tom ugovoru pišu obaveze: konsalting za područje SRJ, Republike Srpske, za novinske projekte, analize kretanja štampe, štamparije… Vi, tako nadmeni, govorili ste i potpisali da sam najbolji znalac medija na ovim prostorima. Učinio sam grešku i prihvatio ponudu za konsalting usluge, iako su one veoma uobičajene i svuda veoma dobro plaćene. Ali, u tom ugovoru nema, kako Vi izmišljate, ni pomena o „Novostima“, prodaji, posredovanju, bilo šta o njima – piše Vukotić.
Branio sam „Novosti“
Vukotić dodaje da su Hombah i VAC „nestrpljivo nasrtali na ‘Novosti’“, a da ih je on branio koliko je mogao i umeo svim sredstvima.
– Nisam hteo da pređu u Vaše kandže. Ni po koju cenu. Nisam Vam ih mogao prodati, kako aludirate, kada je bilo 450 akcionara. Mogao sam Vam, istina, u tome pripomoći. Ali, nisam ni to hteo. Pretpostavljao sam da ćete ih upropastiti, kao „Politiku“ i novosadski „Dnevnik“. Verovao sam da bi moje učešće u tome bilo vrsta novinarske i nacionalne izdaje. I zato sam se, u Vladi Srbije i pred akcionarima, zalagao da ostanu srpske. One to, po svojoj uređivačkoj politici, jesu i danas. Vi sada buncate da je trebalo da mi platite pola miliona evra da bih posredovao u prodaji „Novosti“. Napasni „gospodine pakt“, ja o tome nisam razgovarao. Nisam uzeo pare. A mogao sam. Izvukao sam se iz Vaše klopke i ostavio Vam Vaše pare! Žao mi je što sam Vas upoznao. Dobro je što sam Vas prepoznao, makar i kasno – navodi na kraju Vukotić.


S. Marjanović


 

Tagovi

Povezani tekstovi